Πέμπτη, 22 Φεβ.
15oC Αθήνα

Τουρκία: Ελεύθερος ο Σύρος δημοσιογράφος μετά το σατυρικό βίντεο με τις μπανάνες

Τουρκία: Ελεύθερος ο Σύρος δημοσιογράφος μετά το σατυρικό βίντεο με τις μπανάνες

Ένας Σύρος δημοσιογράφος που ζει στην Τουρκία προκάλεσε αντιδράσεις με ένα χιουμοριστικό βίντεο που έλεγε πως οι Τούρκοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μπανάνες ενώ Σύροι μπορούν.

Ο Μαζίντ Σάμαα, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για το μέσο ενημέρωσης Orient News, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο προετοιμασίας επαναπατρισμού στην επαρχία Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, εν αναμονή της απόφασης για την απέλασή του.

Ο δικηγόρος Μεχμέτ Αλί Χαρτάβι είπε σήμερα στο Reuters ότι ο Σάμαα αφέθηκε ελεύθερος και θα επιστρέψει αύριο στην Κωνσταντινούπολη καθώς δεν απελάθηκε.

Τον περασμένο μήνα, Σύροι στην Τουρκία κοινοποιούσαν βίντεο με τους εαυτούς τους να τρώνε μπανάνες μετά από ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε έναν Τούρκο να λέει ότι δεν μπορεί να αγοράσει μπανάνες, αλλά οι Σύροι τις αγοράζουν «με το κιλό».

Τα βίντεο εξόργισε πολλούς Τούρκους, ωθώντας τις αρχές να συλλάβουν ξένους υπηκόους για «προκλητικές αναρτήσεις» με εικόνες και βίντεο που τους δείχνουν να τρώνε μπανάνες. Η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι οι κρατούμενοι θα απελαθούν.

Σε ένα βίντεο, ο Σάμαα, ο οποίος ζει στην Τουρκία τα τελευταία επτά χρόνια, αγοράζει με μυστικότητα μπανάνες και κρύβεται για να τις φάει χωρίς να φαίνεται.

Ο Χαρτάβι τόνισε ότι ο Σύρος δημοσιογράφος δεν είχε σκοπό να κοροϊδέψει κανέναν με το βίντεο και ήθελε να αναδείξει τα προβλήματα των Σύρων με χιουμοριστικό τρόπο.

Ο Σάμαα φοβόταν ότι θα εκτελεστεί αν σταλεί πίσω στη Συρία, οδηγώντας οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητήσουν από τις τουρκικές αρχές την απελευθέρωσή του.

Περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν σήμερα στην Τουρκία, αλλά πληθαίνει το αίσθημα δυσφορίας απέναντί τους από τον τοπικό πληθυσμό. Οι τιμές των τουρκικών τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι Τούρκοι λένε ότι η κυβέρνηση παρέχει περισσότερη οικονομική στήριξη στους μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις