Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία – Ερντογάν: «Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση»

Τουρκία – Ερντογάν: «Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δείξει θετικές προθέσεις όσον αφορά στην έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι η έκβαση των διαδικασιών εξαρτάται πλέον από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, που την περίοδο αυτή είναι απασχολημένη με τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, κατά την πτήση επιστροφής του από το Καζακστάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και άφησε αιχμές για τους Σκανδιναβούς, τονίζοντας ότι δεν έχουν λάβει μέτρα για τις δραστηριότητες του PKK στη χώρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πιο σημαντική προσδοκία της Τουρκίας από τη Σουηδία ήταν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK στους δρόμους της Στοκχόλμης. «Το συζητήσαμε αυτό με τον (σ.σ. Σουηδό) πρωθυπουργό. Μας είπαν επίσης ότι άνοιξαν το δρόμο για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία από τη Σουηδία. Είναι αλήθεια ότι έκαναν αυτά τα βήματα σε αυτά τα θέματα. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν ληφθεί μέτρα μέχρι στιγμής σχετικά με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα» υποστήριξε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης πως ο ίδιος παρέπεμψε το πρωτόκολλο της ένταξης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επισημαίνοντας πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ του έστειλε ένα μικρό ευχαριστήριο μήνυμα. «Του έστειλα ένα μήνυμα και του είπα ότι από εδώ και πέρα εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση», συνέχισε.

«Αν η Αμερική έχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευση. Θα δούμε πώς θα το ερμηνεύσει η Εθνοσυνέλευσή μας, πώς θα το διαπραγματευτεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πετώντας το μπαλάκι στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Επίσης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Εθνοσυνέλευση είναι επικεντρωμένη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. «Ο Προϋπολογισμός συζητήθηκε στην Επιτροπή, αλλά τώρα έρχεται στην Ολομέλεια. Οι εργασίες της Ολομέλειας δεν είναι τόσο σύντομες όσον αφορά στον Προϋπολογισμό μας» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας με νόημα πως «θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις πιο θετικές προσπάθειες, εφόσον η άλλη πλευρά μάς προσεγγίσει θετικά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις