Κόσμος

Τουρκία για ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: «Δεν έχει νομική ισχύ – Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας επιτέθηκαν στον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ χαρακτηρίζοντας «γελοίες» τις δηλώσεις που έκανε στο Φόρουμ των Δελφών

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ελλάδας έχει ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία αντέδρασε εκ νέου, αυτή την φορά μέσω «πηγών» του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες τόνισαν ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελλάδα δεν έχει νομική ισχύ» δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία ενώ πρόσθεσαν ότι τα μονομερή ελληνικά σχέδια για την δικαιοδοσία σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο.

Ακόμα, οι πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν ότι: «Ως τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έπειτα, υπογράμμισαν πως: «Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια δίκαιη και συμβατή, με το διεθνές δίκαιο, κατανομή της δικαιοδοσίας στις θαλάσσιες ζώνες στην βάση αμοιβαίου διαλόγου και καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες».

Στο σημείο αυτό πρόσθεσαν: «Οι δηλώσεις αυτές [για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό] δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας και βάσει της Γαλάζιας Πατρίδας, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που έχει δικαιοδοσία με αποφασιστικότητα και εάν χρειαστεί, λαμβάνοντας άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».

Όταν ρωτήθηκαν για τις δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτριου Χούπη, ο οποίος είπε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στην Τουρκία εντός 5 λεπτών», πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας απάντησαν: «Μην περιμένετε να απαντήσουμε σε δηλώσεις που ούτε αυτοί πιστεύουν ότι είναι αληθινές και τις κάνουν να φαίνονται γελοίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης μίλησε στο περιθώριο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ και επισήμανε: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες για το οτιδήποτε κι είμαστε αποφασισμένοι χωρίς αν και αλλά, στο πεντάλεπτο να ανταποκριθούμε, αν και οπουδήποτε χρειαστεί».

Σημειώνεται ότι μετά την χθεσινή (16.04.2025) ανακοίνωση για τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η Τουρκία «απάντησε» με δικό της χάρτη, ενώ λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε λέγοντας: «Πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς κινήσεις σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ
O Τραμπ χαρακτηρίζει «χάος» την κατάσταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Είναι δύσκολο να επιλυθεί»
«Έχω επιλύσει οκτώ πολέμους. Αυτός θα είναι ο ένατος, και οι άνθρωποι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία για να δουν αν μπορούμε να το λύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά
Ντόναλντ Τραμπ 5
Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά φοβάται απομάκρυνση των ΗΠΑ
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας όμως τον φόβο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρυνθούν από τη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι