Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία: Γιατί η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς έγινε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Γιατί η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς έγινε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, Typhoon, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από κινητή πλατφόρμα σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα, κάλυψε 561 χιλιόμετρα, πέταξε για 458 δευτερόλεπτα και έπεσε στην ακτή του λιμανιού της Σινώπης.

Η ιστοσελίδα Turdef, αναφερόμενη στην επιλογή της τοποθεσίας και τη δοκιμή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, εξηγεί ότι –αν και το μέρος μπορεί να ενοχλήσει την Αρμενία- οι εναλλακτικοί χώροι δοκιμών θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Να σημειωθεί, ότι το βεληνεκές του πυραύλου καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα.

Ποια είναι η εταιρεία που τον κατασκεύασε

Η εταιρεία Roketsan, ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1988 με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών με σκοπό «την ίδρυση ενός κορυφαίου θεσμού στη χώρα για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή πυραύλων».

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής, Μουράτ Ικιντζί, στο μήνυμα του στην ιστοσελίδα της εταιρείας, “η Roketsan θα σχεδιάζει, θα κατασκευάζει και θα παραδίδει έγκαιρα πυραύλους, και άλλα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας, μαζί με προϊόντα του πολιτικού τομέα κατάλληλα για την υπάρχουσα υποδομή της, με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων πελατών στην παγκόσμια αγορά, στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών για τη βιομηχανία πυραύλων, και υιοθετώντας τους εθνικούς και διεθνείς νόμους και πρότυπα. (…) Κάθε εργαζόμενος της Roketsan είναι άμεσα υπεύθυνος για την ποιότητα του προϊόντος και την παραγωγή του με ελάχιστο κόστος”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις