Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία: Κάλεσμα Ντεμιρτάς στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν απέναντι στον Ερντογάν

Τουρκία: Κάλεσμα Ντεμιρτάς στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν απέναντι στον Ερντογάν

Ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 2016 παρά τις εκκλήσεις των Δυτικών για την απελευθέρωσή του, δήλωσε πως η τουρκική αντιπολίτευση θα πρέπει να ενωθεί κατά της αυξανόμενης καταπίεσης και των κινήσεων που αποσκοπούν στη διαίρεσή της, στις οποίες περιλαμβάνεται μια δικαστική προσφυγή για την απαγόρευση του κόμματός του HDP.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε στο Reuters ότι οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστών συμμάχων του πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές δημοκρατικές αρχές και να σχηματίσουν από τώρα μια συμμαχία, παρά να περιμένουν μέχρι τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

«Όλα τα κόμματα, που θέλουν να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο για τη δημοκρατία, πρέπει να ενωθούν», δήλωσε ο Ντεμιρτάς απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις από τη φυλακή της Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία.

Μιλώντας για τη δική του κατάσταση έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή, ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως αισθάνεται πολύ καλά, πως είναι δυνατός και με υψηλό ηθικό, με καθαρή συνείδηση.

«Μας απήγαγαν από το σπίτι μας τα μεσάνυχτα με παράνομο τρόπο και μας μετέτρεψαν σε πολιτικούς ομήρους. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε. «Αυτοί που μας έριξαν εδώ έχουν ντροπιαστεί. Πέρασαν στις βρώμικες σελίδες της ιστορίας».

click4more Ευρωπαϊκή καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του Ντεμιρτάς

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον περασμένο μήνα τον Ντεμιρτάς σε φυλάκιση τριάμισι ετών για προσβολή του προέδρου. Ωστόσο η κύρια υπόθεση σε βάρος του συνεχίζεται.

Ο Ντεμιρτάς κρατείται με κατηγορίες για τρομοκρατία, τις οποίες αρνείται. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει δηλώσει πως η φυλάκισή του καταδεικνύει τον περιορισμό του πλουραλισμού και του διαλόγου στην Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις του ΕΔΔΑ για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος.

«Η πίεση, η καταπίεση και η καταστροφή αυξάνονται κάθε μέρα. Έτσι, χωρίς να περιμένουν τις εκλογές, μια πραγματική συμμαχία δημοκρατίας από σήμερα θα είχε πολύ νόημα και θα ήταν πολύτιμη», δήλωσε στο Reuters.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του Ντεμιρτάς, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, είναι εδώ και χρόνια στόχος καταστολής, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες στελέχη και μέλη του έχουν φυλακισθεί και πολλοί βουλευτές του και δήμαρχοι έχουν καθαιρεθεί.

Η καταστολή κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με μια προσφυγή για την απαγόρευση του HDP με την κατηγορία ότι έχει δεσμούς με αντάρτες. Η σχετική δίκη δεν έχει αρχίσει ακόμη.

click4more Εισαγγελέας ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορευτεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως η προσφυγή αυτή για την απαγόρευση του HDP δείχνει ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, έχουν βάλει στην άκρη τις ιδρυτικές αρχές τους, καθώς ο Ερντογάν δήλωνε παλαιότερα αντίθετος στο κλείσιμο κομμάτων.

«Δεν έχουν στόχους άλλους από το να παραμείνουν στην εξουσία», δήλωσε ο Ντεμιρτάς. «Ένας από τους στόχους της προσφυγής για να κλείσει το AKP είναι να προκληθούν διενέξεις μέσα στην αντιπολίτευση για να εξασθενήσει και να διαιρεθεί. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να πέσει σ’ αυτή την παγίδα».

Το Reuters σημειώνει ότι οι γραπτές ερωτήσεις του προς τον Ντεμιρτάς διαβιβάσθηκαν σ’ αυτόν μέσω του HDP και του δικηγόρου του και ο Ντεμιρτάς απάντησε προφορικά σ’ αυτές, υπαγορεύοντας τις απαντήσεις στον δικηγόρο του.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις