Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία – Κυβέρνηση Ερντογάν: Τα σενάρια για τους νέους υπουργούς – «Κόβονται» Ακάρ και Τσαβούσογλου

Τουρκία – Κυβέρνηση Ερντογάν: Τα σενάρια για τους νέους υπουργούς – «Κόβονται» Ακάρ και Τσαβούσογλου

Στην Τουρκία δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τα πρόσωπα των υπουργών που θα επιλέξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα κυβέρνηση μετά τον θρίαμβό του στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή (2.6.2023), οπότε και θα γίνει και η ορκωμοσία του προέδρου της χώρας. Η ονοματολογία όμως, για τους νέους υπουργούς δίνει και παίρνει από τις επόμενες ώρες της νίκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πήρε ποσοστό 52,16%), απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (47,84%).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο στενότερος ίσως συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, φερόταν να είναι το απόλυτο φαβορί για αναλάβει ένα άλλο νευραλγικό και κομβικό υπουργείο, αυτό της Άμυνας, όπου ήταν ο Χουλουσί Ακάρ. Τελευταία όμως, σενάρια ανέφεραν ότι για τη θέση είναι υποψήφιος και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σεϊφουλάχ Χατζιμουφτούογλου.

Τα σενάρια αυτά δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να… παραγκωνίσει δυο βασικούς του υπουργούς και ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, τους Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από κει και πέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού αναμένεται να παραμείνει στη θέση του.

Όσο για τη θέση του “τσάρου” της τουρκικής οικονομίας, που καταποντίζεται, σενάρια λένε ότι ίσως επανέλθει στο πόστο αυτό ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2015.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήδη είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι η η παρουσία του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της οικονομίας της Τουρκίας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, αλλά θα συμβάλει στην εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται η τουρκική λίρα από την επόμενη κι όλας μέρα της νίκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας.

Στην Μολβαδία και όχι στα Κατεχόμενα η πρώτη επίσκεψη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ακολουθήσει την… γνωστή του συμβολική κίνηση που έκανε κάθε φορά που κέρδιζε τις εκλογές στην Τουρκία και δεν θα κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνήθιζε να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και την δεύτερη στην χώρα βασικό – σύμμαχο των γειτόνων μας, το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την επανεκλογή του, στην Μολδαβία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην Μολδαβία την Πέμπτη (1.6.2023) για να παρευρεθεί στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και περίπου 20 ηγέτες άλλων χωρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις