Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρκία: Non paper σε 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε – “Μην μπλέκεστε με την Κυπριακή ΑΟΖ”

Τουρκία: Non paper σε 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε – “Μην μπλέκεστε με την Κυπριακή ΑΟΖ”

Προκλητική αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Ε.Ε για μέτρα εναντίον της.
Έστειλε non paper στα κράτη – μέλη της Ε.Ε (πλην της Κύπρου).
Τους ζητά να… μην ασχολούνται με το τι κάνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ!

Μετά την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20-21 Ιουνίου, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα» στην Τουρκία, λόγω των προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα απάντησε με «non paper» που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για το μέλλον.

Την στιγμή που το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ» συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του προς την ανατολική Μεσόγειο υπό την συνοδεία τουρκικών φρεγατών, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, σαφώς «ενοχλημένη» από τα ευρωπαϊκά μέτρα.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η Τουρκία έστειλε «non paper» σε 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία) , στο οποίο ζητά από τις χώρες να μην εμπλακούν στην υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας με σαφή τρόπο, ότι αυτό θα έχει συνέπειες στις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, με επιπτώσεις και στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

“Κοινή επιτροπή ενέργειας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων”

Στη συνέχεια προσθέτει ότι θα «ήταν συνετό εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να επιδιώξει μια λύση, η οποία αποκρυσταλλώνεται στην «εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».

Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», ενώ «απειλεί» λέγοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τ/κ με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες» η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «προστατεύσει τα δικαιώματα της στην περιοχή».

Μάλιστα η Άγκυρα θεωρεί πως οι δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ νομιμοποιούνται από δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, όπως επισημαίνει στο «non paper» που έστειλε στα 27 κράτη-μέλη.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις