Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν παίρνει σκληρά μέτρα για την οικονομία μετά τη νίκη του στις εκλογές

Την ερχόμενη Παρασκευή (02.05.2023) αναμένεται να ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Νουρεντίν Νεμπάτι στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα σκληρά μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών. Μεταξύ αυτών των μέτρων, αναμένεται η κατάργηση ή μείωση των δόσεων πιστωτικών καρτών σε ορισμένα προϊόντα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας, καθώς και αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια και τα επιτόκια. 

tourkia agora

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου σήμερα (29.05.2023) αν και οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, μετά τη χθεσινή νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές.

Η λίρα υποχώρησε έως το επίπεδο των 20,065 έναντι του δολαρίου στην αρχή των συναλλαγών στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που κατέγραψε την Παρασκευή. Το τουρκικό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας του κατά την περασμένη δεκαετία.

Προσφυγικό και εξωτερική πολιτική

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης η εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό. “Κατά τη νικητήρια ομιλία του, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα ενθαρρύνουμε την επιστροφή ακόμη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων”. Από αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι αναμένεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”, σχολιάζει ο δημοσιογράφος του καναλιού TGRT, Εμρέ Ντινέρ.  

Και συνεχίζει: “Επιπλέον, τα πρώτα συγχαρητήρια μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ηγετών της ΕΕ, που – ειδικά το τελευταίο διάστημα- έχουν αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία, αποτελούν σημάδια πρόθεσης συνεργασίας με τη χώρα μας, με τη νίκη του Ερντογάν.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, η ήττα θα φέρει σίγουρα σημαντικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ξεκαθάρισε στη μετεκλογική του ομιλία ότι δεν θα παραιτηθεί και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Ωστόσο, η “Συμμαχία του Έθνους”, που αποτελείται από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να διαλυθεί”. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αναρριχητής στην Ταϊβάν «κόβει την ανάσα» - Σκαρφάλωσε ουρανοξύστη χωρίς σχοινί ασφαλείας σε 90 λεπτά
Η εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο Netflix ήταν κάπως ασυνήθιστη για τον Honnold, του οποίου οι αναρριχήσεις συνήθως πραγματοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές και χωρίς κοινό
Ο Αμερικανός την στιγμή που έφτασε στην κορυφή του ουρανοξύστη
Πέθανε στα 26 της η γνωστή TikToker Μακένζι Πολ μετά από μάχη με τον καρκίνο - Το σπαρακτικό αντίο του συζύγου της
«Η Κένζι είναι τώρα στον παράδεισο», είπε ο Μπράντον και συνέχισε: «Εγωιστικά, εύχομαι να ήταν εδώ, μαζί μου, και θα μου πάρει όλη την υπόλοιπη ζωή μου για να το ξεπεράσω»
Η TikToker Μακένζι Πολ
Στο εδώλιο η δράση της ICE μετά τις εκτελέσεις της Ρενέ Γκουντ και του νοσηλευτή Άλεξ Πρέτι από πράκτορες στη Μινεάπολη
Δικαστής εξετάζει αγωγή της Πολιτείας για τον περιορισμό των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης μετά τους δύο νεκρούς και τις σφοδρές αντιδράσεις
Διαδηλώσεις κατά της ICE στη Μινεάπολη
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν