Κόσμος

Τουρκία: “Οι Γκιουλενιστές επικοινωνούσαν μέσω ενός παιχνιδιού” λένε τώρα οι δικαστικές αρχές

Οι τουρκικές δικαστικές αρχές υποστηρίζουν πως οι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 επικοινωνούσαν μέσω μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής, με "προκάλυμμα" ένα δημοφιλές παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα, οι γκιουλενιστές είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή “2048 Fun And Relaxing Puzzle Game”, από το όνομα του πολύ δημοφιλούς μαθηματικού γρίφου “2048”, την οποία χρησιμοποιούσαν στην πραγματικότητα ως υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιερωμένο με επιρροή, που έχει εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ότι εξύφανε το πραξικόπημα με σκοπό να ανατρέψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκιουλέν αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη,

Το πρακτορείο δεν εξηγεί πώς λειτουργούσε αυτή η φερόμενη λαθραία επικοινωνία, αλλά αναφέρει πως η εξέταση του ψηφιακού υλικού πολλών ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημα οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν οι γκιουλενιστές για να επικοινωνούν μεταξύ τους, μεταξύ των οποίων το “2048 Fun And Relaxing Puzzle Game”.

Συνέχεια στο “όργιο” καταστολής

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.

Για πολλούς, το κύριο στοιχείο κατηγορίας είναι η μεταφόρτωση της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που θεωρείται από την Άγκυρα το προνομιακό μέσο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Όμως ο εισαγγελέας της Άγκυρας έκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου πως 11.480 πρόσωπα είχαν μεταφορτώσει το ByLock χωρίς να το γνωρίζουν, στην προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές για κινητά∙ επρόκειτο για μια στρατηγική των δικτύων των γκιουλενιστών, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, για να συγκαλύψουν τους πραγματικούς χρήστες της υπηρεσίας μηνυμάτων.

Μετά την ανακάλυψη αυτή, περισσότεροι από 1.800 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί μετά το πραξικόπημα επανήλθαν στη δημόσια υπηρεσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κόνι Λοΐζος: Πώς χωράει ο αναλογικός κόσμος στη συζήτηση για την τεχνολογική ανάπτυξη, που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σαν Φρανσίσκο
Η Connie Loizos μία από τις πιο έμπειρες δημοσιογράφους τεχνολογίας της Silicon Valley, βρέθηκε απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό κρατώντας μόνο ένα απλό σπιράλ μπλοκάκι
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ιρανική αεροπορική δηλώνει ότι δεν ειδοποιήθηκε για απαγόρευση πτήσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, παρά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε στη «μαύρη λίστα» όλον τον τομέα των αερομεταφορών του Ιράν και απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όποιον οργανισμό συνεργάζεται με ιρανικές αεροπορικές εταιρείες
Αεροδρόμιο