Κόσμος

Τουρκία: «Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να μας πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-15»

Η Τουρκία κατάφερε να υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 ωστόσο τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αμερικανική πλευρά θα ήταν θετική στο ενδεχόμενο να προχωρήσει και η πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15 στην Άγκυρα.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει βάλει «στο στόχαστρο» και τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, όμως επειδή η αγορά τους απαιτεί την σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, μια εναλλακτική λύση για την Τουρκία θα μπορούσαν να είναι τα αμερικανικά F-15.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποκτήσει μαχητικά F-15C Eagle ή F-15EX Eagle II, δήλωσαν ότι «θα ήθελαν πολύ να πουλήσουν τα μαχητικά στην Τουρκία», σύμφωνα με το τουρκικό αμυντικό μέσο TurDef, το οποίο ωστόσο αναφέρει ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις ή επίσημα αιτήματα σχετικά με ενδεχόμενη πώληση των F-15.

F  US FIGHTER DVIDS

Το ενδιαφέρον για τα F-15 έχει προκύψει καθώς η Τουρκία διερευνά εναλλακτικές λύσεις στα σχέδιά της για απόκτηση των Eurofighter Typhoon, που υποστηρίζεται από την Βρετανία, αλλά αντιμετωπίζει τη διαφωνία της Γερμανίας.

Αν και οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην πώληση αυτών των αεροσκαφών, οποιαδήποτε τέτοια αγορά θα εξαρτάται πιθανότατα από την επίλυση του ζητήματος σχετικά με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, αναφέρει το TurkDef.

Το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πρόσφατα, ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη στάθμευση των συστημάτων S-400 στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για να είναι υπό τον έλεγχο των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν εκεί, ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, ενώ αμερικανικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η ιδέα δεν θα επιλύσει το ζήτημα, καθώς οι ΗΠΑ απαιτούν την πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου CAATSA για την άρση των κυρώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν με «πολύ ισχυρή δράση» αν διαδηλωτές οδηγηθούν στην κρεμάλα – Προτρέπει τους συμμάχους να φύγουν από τη χώρα
Σε ερώτηση για το τι εννοούσε νωρίτερα, λέγοντας προς τους Ιρανούς ότι «η βοήθεια είναι στο δρόμο», ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει
Ντόναλντ Τραμπ
Ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς στην Ινδία - Προσπαθούν να τον εντοπίσουν οι αρχές
Έντρομοι χωρικοί έχουν εγκαταλείψει τα αγροκτήματά τους και κλείνονται στα σπίτια τους μόλις πέσει το σκοτάδι γιατί φοβούνται ότι θα εμφανιστεί ο ελέφαντας
ελέφαντας
Αιματοκύλισμα στο Ιράν: Φόβοι για πάνω από 20.000 νεκρούς διαδηλωτές – Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με θανατική ποινή
Η εξέγερση εξαπλώνεται σε μεγάλες πόλεις, το διαδίκτυο παραμένει μπλοκαρισμένο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για πρωτοφανές μακελειό
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη του Ιράν
7