Κόσμος

Τουρκία: Παραληρηματική αντίδραση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου περί έρευνας και διάσωσης

Αναμενόμενη, αλλά έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου με την οποία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως η τουρκική αντίδραση, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλίτς, σχετικά με τις περιοχές δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση (SAR) αποκτά παραληρηματικό χαρακτήρα, αφού κάνει λόγο για ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας», για «χώρα (σσ την Ελλάδα) που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αλλά και για «προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος», που κατά την Άγκυρα είναι μια «μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια». 

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, επιχειρώντας να «ερμηνεύσει» την ακατανόητη στον ίδιο και «παράνομη» κατά την Άγκυρα στάση της Ελλάδας, την αποδίδει στο ότι θέλει να συγκαλύψει το… «σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη»(!), αναφερόμενος προφανώς στην προσπάθεια παγίδευσης του Νίκου Δένδια κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Λιβύη από την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλίτς:

«Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.

Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, είναι σοβαρή αντίφαση ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Η πρόσφατη επιδείνωση του ισοζυγίου της Ελλάδας μάλλον οφείλεται σε αυτό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Επιμένει ο Αραγτσί για την πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό – «Ο αμερικανικός βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρή ζημιά»
Άγνωστη παραμένει η ζημιά που υπέστησαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις - «Προχωράμε σε αξιολόγηση και η σχετική έκθεση θα υποβληθεί στην κυβέρνηση»
Αμπάς Αραγτσί
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα αμερικανικά αποθέματα
Ειδικός προβλέπει πως το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας, θα οδηγήσει στον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού ουκρανών στρατιωτών και πολιτών αλλά και στην απώλεια περισσότερων εδαφών
Βομβαρδισμένο κτίριο
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου