Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τουρκία: Άγριος “πόλεμος” στην ΕΕ για Λιβύη: “Είστε αναρμόδιοι”!

Τουρκία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η Τουρκία απαντά στην ΕΕ με μια “πολεμική” ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: “Δεν είστε δικαστήριο! Είστε αναρμόδιοι να μιλάτε για την Λιβύη και να μιλάτε για υφαλοκρηπίδα”.

Είναι μια εξέλιξη που… όλοι περιμέναμε. Η Τουρκία του Ερντογάν έτσι κι αλλιώς δεν αφήνει… τίποτα να “πέσει κάτω”. Πόσο μάλλον σε αυτή την υπόθεση και μετά την ομόφωνη στήριξη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όπως εκφράστηκε στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να φέρνει εις πέρας την αποστολή την οποία… είχε στις αποσκευές του όταν έφευγε για τις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν αντιδρά λοιπόν, με σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Η άκρως επιθετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και μεταξύ άλλων το τούρκικο ΥΠΕΞ αναφέρει πως “η ΕΕ δεν μπορεί να αναφέρετε στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης” και πως “είναι αναρμόδια”.

Τουρκία… εναντίον ΕΕ – Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.

Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό» λέει η Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ.

Click4more: Μήνυμα αυτοπεποίθησης Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Και συνεχίζει στο… ίδιο “πολεμικό” ύφος: «Όταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων η ΕΕ σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί.

Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το Τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών».

Η Τουρκία είδε έναν Μακρόν ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας… μέσα και έξω!

Να σημειωθεί εδώ πως λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο και μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κάτι που έκανε και στην συνεδρίαση των ηγετών.

«Χθες, θα ήθελα να πω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, δεδομένης της πρόκλησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του.

Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών κρατών είναι απολύτως καθοριστική. Μπορώ να πω ότι θα λάβουμε οποιοδήποτε χρήσιμο μέτρο για τον σκοπό αυτό και βεβαίως δεν θα ενδώσουμε σε καμιά μορφή πρόκλησης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις