Σάββατο, 13 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Πολιτική αναλύτρια στο newsit.gr για την εκλογική πανωλεθρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκία: Πολιτική αναλύτρια στο newsit.gr για την εκλογική πανωλεθρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΦΩΤΟ Reuters

Η πολιτική αναλύτρια, Οζνούρ Κιουτσουκέρ Σιρέν, μίλησε στο newsit.gr για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, τον θρίαμβο του CHP και τη συντριβή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά κατά κάποιο τρόπο ήταν αναμενόμενα. Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχει καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο. Κέρδισε δήμους σε 36 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, εξασφαλίζοντας το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και σημειώνοντας, έτσι, την ισχυρότερη επίδοσή του σε 35 χρόνια», αναφέρει αρχικά η Οζνούρ Κιουτσουκέρ Σιρέν στο newsit.gr.

«Δεν είναι θρίαμβος της αντιπολίτευσης, αλλά αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος»

Και η πολιτική αναλύτρια, Οζνούρ Κιουτσουκέρ Σιρέν συνεχίζει, θέτοντας το ερώτημα: «Πώς πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα; Είναι αποτυχία του κόμματος του Ερντογάν ή θρίαμβος της αντιπολίτευσης; Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023, παρά τα συνεχή ζητήματα στη χώρα, φαίνεται ότι σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το κόμμα του παρουσιάζει σημαντική οπισθοδρόμηση.

Κατά την άποψή μου, λέει η Οζνούρ Κιουτσουκέρ Σιρέν φαίνεται ότι οι πολίτες εξακολουθούν να επιθυμούν ισχυρή ηγεσία, όπως αυτή του Ερντογάν, στη διεθνή σκηνή, αλλά είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τον χειρισμό του στα εσωτερικά θέματα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για θρίαμβο της αντιπολίτευσης, αλλά για αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος (AKP) που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανάγκες του λαού. Αυτές οι ανάγκες περιλαμβάνουν κυρίως σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, αμφισβητούμενες μεταναστευτικές πολιτικές, καθώς και ανησυχίες στα συστήματα Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης».

«Ο Ερντογάν ανακάμπτει μετά τις αποτυχίες του»

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Οζνούρ Κιουτσουκέρ Σιρέν επισημαίνει: «Η πολιτική δεινότητα και η εμπειρία του Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητες. Είναι βέβαιο ότι θα λάβει μέτρα για να αναθεωρήσει την προσέγγισή του και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες των ψηφοφόρων του. Η Ιστορία δείχνει ότι έχει την ικανότητα να ανακάμπτει και να μαθαίνει από τις αποτυχίες, ένα χαρακτηριστικό του που πιθανότατα θα τον καθοδηγήσει στον τρόπο που θα “απαντήσει” σε αυτή την πρόκληση».

Πρόωρες εκλογές με υποψήφιο πρόεδρο τον Ιμάμογλου;

Τέλος, αναφορικά με τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Εκρέμ Ιμάμογλου, η πολιτική αναλύτρια εκτιμά ότι «τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ίσως ωθήσουν την αντιπολίτευση να πιέσει για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Επιπλέον, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος βγήκε ισχυρός από αυτές τις εκλογές, είναι πιθανό να εξετάσει μια προεδρική υποψηφιότητα. Η μελλοντική πορεία του, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι δήμοι υπό την ηγεσία του CHP διαχειρίζονται τις πόλεις που έχουν κερδίσει», καταλήγει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις