Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: Πρώτα θα φύγουν οι ΗΠΑ και μετά θα μπούμε στην Συρία!

ΗΠΑ - Στρατός

Θα περιμένουμε να φύγουν οι ΗΠΑ και μετά θα επιτεθούμε, δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
Η επίθεση αναμένεται ανά πάσα στιγμή, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν.
Γενικόλογοι αφορισμοί από την ΕΕ την ώρα που όλα γίνονται μια ανάσα από τα εξωτερικά της σύνορα!

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα εισβάλλει η Τουρκία στην Συρία μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την μεθόριο Τουρκίας – Συρίας. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέσα από υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο στο Reuters είναι ότι «η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να περιμένει μέχρι οι στρατιώτες των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία προτού εξαπολύσει επίθεση».

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις μπορεί να πάρει μια εβδομάδα και πως η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να περιμένει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποτραπεί «οποιοδήποτε ατύχημα». Ο Ερντογάν πάντως δήλωσε νωρίτερα πως η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.

Βομβαρδισμός από tweet

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης της κυβέρνησής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του για αποδέσμευση από την περιοχή.
«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη ‘γειτονιά’ τους. Μισούν όλοι το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι το ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας!» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια μακρά σειρά tweet, στην πρώτη αντίδρασή του αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά τουίτ. Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ», εξήγησε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε ανακοινώσει στο τέλος του περασμένου έτους την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους Τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να «τους κρατήσουμε». Είπα : ‘ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε’», έγραψε.

Ήδη οι πρώτες εικόνες από την αποχώρηση των Αμερικανών κάνουν τον γύρο του κόσμου

Πισώπλατη μαχαιριά

Στο μεταξύ, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπογράμμισαν σήμερα πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους δεν θα αναμειχθούν σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. «Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.

Click4More Σκληρός για την Ελλάδα ο αντίκτυπος της συμφωνίας Τραμπ – Ερντογάν για την Συρία – Γιατί πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή!

Οι SDF ήταν «πλήρως δεσμευμένες» στην υπό την εγγύηση των ΗΠΑ συμφωνία για έναν «μηχανισμό ασφαλείας» στη συνοριακή περιοχή, πρόσθεσε. «Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) σήμερα ήταν ένας αιφνιδιασμός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF», είπε.

Αμήχανη και χλιαρή η αντίδραση της ΕΕ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανα και από απόσταση τα όσα συμβαίνουν και μόλις πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής». «Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις