Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τουρκία: Πρωταθλητής κολύμβησης ήθελε να φτιάξει χαλβά για τον Ερντογάν και τον αναζητούν

Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν

Πολύ άσχημα μπλεγμένος βρέθηκε ένας 46χρονος στην Τουρκία, μετά από ένα σχόλιο που τόλμησε να κάνει στα social media για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα όσα ανέφερε στην ανάρτηση του «μεταφράστηκαν» ως «εγκληματικά» και η διατύπωση που χρησιμοποίησε – σύμφωνα με νομικούς κύκλους της χώρας – δείχνει ότι εύχεται, εμμέσως, τον θάνατο του προέδρου….

«Έχει κορονοϊό και μας ζήτησε να προσευχηθούμε. Μην ανησυχείτε, εγώ προσεύχομαι. Και ήδη άρχισα να φτιάχνω 20 κατσαρόλες χαλβά. Όταν έρθει η ώρα, θα τις μοιράσω σε όλη τη γειτονιά…». Αυτό ήταν το σχόλιο του πρωταθλητή κολύμβησης Ντεριά Μπουγιουκουντσού στο Twitter. Πρόκειται για έναν αθλητή έχει γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είναι ο μόνος κολυμβητής (μαζί με τον Σουηδό Λαρς Φρολάντερ) που έχει δώσει το παρών σε έξι συνεχείς διοργανώσεις (με τελευταία συμμετοχή το 2012).

Οι διακρίσεις όμως του 46χρονου – σήμερα – βετεράνου δεν τον «γλίτωσαν», με την εισαγγελία να εκδίδει ένταλμα σύλληψης εναντίον του για «προσβολή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διωκτικές Αρχές στην Τουρκία θεώρησαν ότι το σχόλιο του στο Twitter είναι «εγκληματικό» και η διατύπωση που χρησιμοποιεί δείχνει ότι εύχεται, εμμέσως, τον θάνατο του προέδρου.

Και όλα αυτά για τον χαλβά…

Γιατί όμως μια τέτοια δήλωση θεωρείται «εγκληματική» σε νομικούς κύκλους της Τουρκίας…; Ο χαλβάς, όπως σημειώνει δημοσίευμα της Deutche Welle, αποτελεί παραδοσιακό γλυκό της Ανατολίας, που παρασκευάζεται από αλεύρι ή σιμιγδάλι, βούτυρο και μέλι και σερβίρεται με καραμελωμένα καρύδια ή σπόρους κουκουναριού. Συνηθίζεται ως έδεσμα σε κάθε εορταστικό τραπέζι, αλλά και σε κάθε κηδεία… 

Έρευνα για 36 σχόλια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για την ασθένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το περασμένο Σάββατο, προκάλεσαν πολλά σχόλια, όχι μόνο συμπαράστασης, αλλά και χαιρεκακίας μερικές φορές. Σε 36 περιπτώσεις οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας. Τέσσερις «ύποπτοι» έχουν ήδη συλληφθεί. Άλλοι τέσσερις καταζητούνται, μεταξύ αυτών και ο βετεράνος κολυμβητής Μπουγιουκουντσού, ο οποίος δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει και άλλες κυρώσεις. Ήδη η τουρκική ομοσπονδία κολύμβησης του επέβαλε «δια βίου αποκλεισμό». 

160.000 μηνύσεις από το 2014

Στην Τουρκία η νομοθεσία τιμωρούσε την «προσβολή του προέδρου» και πριν ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο κανείς άλλος πριν από αυτόν δεν έχει καταφύγει τόσο συχνά στον ποινικό κώδικα. Σύμφωνα με την Deutche Welle, μόνο το 2020 περισσότεροι από 31.000 Τούρκοι αντιμετώπισαν την κατηγορία της «προσβολής» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την εκλογή του στην προεδρία, το 2014, οι μηνύσεις έχουν ξεπεράσει τις 160.000 και σχεδόν 39.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από Deutche Welle

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις