Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία σε ΗΠΑ: F-35 και Patriot «χωρίς προϋποθέσεις» και μετά συζητάμε για τους S-400

Τουρκία σε ΗΠΑ: F-35 και Patriot «χωρίς προϋποθέσεις» και μετά συζητάμε για τους S-400

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να απαιτήσει από τις ΗΠΑ την παράδοση μαχητικών F-35 και πυραύλων Patriot. Σε επιστολή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal», ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητάει από τη Δύση να «τηρήσει τη συμφωνία της» και να της παραδοθούν οι παραπάνω εξοπλισμοί.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προέδρου της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν, όπως αναφέρει στην «Wall Street Journal», ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για την προμήθεια πυραύλων Patriot. Επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία στράφηκε στους ρωσικούς S-400 γιατί δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει Patriot.

Ο Φαχρετίν Αλτούν καλεί λοιπόν τις ΗΠΑ να «τηρήσει τη συμφωνία της» και να παραδώσει στην Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις» μαχητικά F-35 και το σύστημα patriot και μετά να συζητηθούν όλα τα σενάρια που αφορούν τους ρωσικούς S-400 ακόμα και αυτό που αφορά την αποστολή τους στην Ουκρανία. 

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ σχολίασε μάλιστα το γεγονός ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προέδρου της Τουρκίας δεν ζητεί μαχητικά F-16 αλλά F-35, αξιώνει δηλαδή την επιστροφή στο πρώτο πρόγραμμα με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν και το εν λόγω θέμα. O σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι θα γίνει συνάντηση με τον Μπάιντεν, ωστόσο από την αμερικανική πλευρά ούτε έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε και αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις