Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία σε Πομπέο: Η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία μας! Ξεπερνάς τα όρια, μην ανακατεύεσαι

Αγιά Σοφιά

Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά ξανά σε τζαμί «απαντά» η Άγκυρα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Στην Τουρκία δεν άρεσε το… ύφος «προειδοποίησης» και επιβολής του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σήμερα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά εκείνος που θα πάρει την τελική απόφαση είναι ένας: ο Ερντογάν.

Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά, δεν άρεσε στην Τουρκία. Ειδικά γιατί ήρθε μόλις 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το αν από Μουσείο, η Αγιά Σοφιά θα ξαναγίνει τζαμί.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις (…) να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Click4more Να γιατί ο Ερντογάν θέλει κολασμένα… τζαμί την Αγιά Σοφιά

Η ηχηρή παρέμβαση του Μάικ Πομπέο δεν έμεινε αναπάντητη από την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι ήταν εκείνος που απάντησε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ και του θύμισε ότι η Αγιά Σοφιά είναι… ιδιοκτησία της Τουρκίας και κυριαρχικό της δικαίωμα να την κάνει… ό,τι θέλει.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ουσιαστικά του λέει πως ξεπερνά τα όρια, του ζητά να μην… ανακατεύεται σε εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ειδικά με ύφος επιβολής και προειδοποίησης.

Αρχικά, ο Χαμί Ακσόι δηλώνει έκπληκτος από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς. Και αφού λέει πως «η κυβέρνησή μας έκανε επαναστατικά βήματα για την προστασία της θρησκείας και της πίστης, η οποία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις», χαρακτηρίζει την Αγιά Σοφιά περιουσία της Τουρκίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, προστατεύουμε σχολαστικά όλες τις πολιτιστικές ιδιοκτησίες που μας ανήκουν χωρίς καμία διάκριση, μεταξύ των οποίων και η Αγιά Σοφιά, στο πλαίσιο της παράδοσης της ανοχής που πηγάζει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας».

Η Τουρκία, συνεχίζει ο Ακσόι, τιμά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγιάς Σοφιάς από την κατάκτησή της.

Τουρκία σε Πομπέο: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η Αγιά Σοφιά

Και στη συνέχεια στέλνει μήνυμα στον Μάικ Πομπέο να μην… ανακατεύεται. «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφός μας.

Click4more Ηχηρή παρέμβαση Πομπέο στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Να διατηρηθεί ως Μουσείο!

Οποιαδήποτε απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι επίσης ζήτημα που αφορά εσωτερικές μας υποθέσεις εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους. Ωστόσο, ξεπερνά τα όρια να μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας ύφος “προειδοποίησης και επιβολής”», καταλήγει ο Χαμί Ακσόι.

Η παρέμβαση Πομπέο για την Αγιά Σοφιά ήταν μια από τις πολλές που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες ενάντια στην επιθυμία της Τουρκίας (και κυρίως του Ερντογάν) η Αγιά Σοφιά να γίνει ξανά τέμενος. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη παρέμβει η UNESCO και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας συνεδριάζει σήμερα (02.07.2020) αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα βγάλει και απόφαση σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι πιστεύουν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση, ο Ερντογάν θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει. Και για λόγους εκλογικούς, δημοσκοπικούς ακόμη και για να αλλάξει την ατζέντα από την οικονομία, ίσως αποφασίσει μόνος του να μετατρέψει την εκκλησία σύμβολο σε τζαμί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις