Κόσμος

Τουρκία: Στη φυλακή πέντε δημοσιογράφοι γιατί αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT

Σε ποινές φυλάκισης καταδίκασε δικαστήριο στην Τουρκία πέντε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα δύο πρακτόρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «πολλοί μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ άλλοι τρεις σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, ανέφερε ο δικηγόρος Τζελάλ Ουλγκέν.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

«Θα προσφύγουμε στο εφετείο (…) πρόκειται για πολιτική απόφαση», είπε ο Ουλγκέν.

Δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ για τον όγδοο η δίκη αναβλήθηκε.

Οι πέντε δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν καθώς και ο έκτος συνάδελφός τους που απαλλάχθηκε εργάζονταν για τον ιστότοπο OdaTV και κατηγορούνταν για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» και «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών».

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το OdaTV δημοσίευσε, στις αρχές Μαρτίου, ένα άρθρο που αφορούσε την κηδεία ενός πράκτορα της ΜΙΤ ο οποίος σκοτώθηκε στη Λιβύη. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου του πράκτορα.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο το πρωί, πριν από την έναρξη της δίκης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου επειδή συλλαμβάνει δημοσιογράφους και κλείνει μέσα ενημέρωσης. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθεροτυπία η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
New York Times: Ο Χαμενεΐ διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν «με κάθε μέσο» – «Οργανωμένη σφαγή από το κράτος»
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ιράν με εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν» και τους δόθηκε εντολή να μην δείξουν κανένα έλεος στους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη