Κόσμος

Τουρκία: Στη φυλακή πέντε δημοσιογράφοι γιατί αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ποινές φυλάκισης καταδίκασε δικαστήριο στην Τουρκία πέντε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα δύο πρακτόρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «πολλοί μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ άλλοι τρεις σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, ανέφερε ο δικηγόρος Τζελάλ Ουλγκέν.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

«Θα προσφύγουμε στο εφετείο (…) πρόκειται για πολιτική απόφαση», είπε ο Ουλγκέν.

Δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ για τον όγδοο η δίκη αναβλήθηκε.

Οι πέντε δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν καθώς και ο έκτος συνάδελφός τους που απαλλάχθηκε εργάζονταν για τον ιστότοπο OdaTV και κατηγορούνταν για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» και «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών».

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το OdaTV δημοσίευσε, στις αρχές Μαρτίου, ένα άρθρο που αφορούσε την κηδεία ενός πράκτορα της ΜΙΤ ο οποίος σκοτώθηκε στη Λιβύη. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου του πράκτορα.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο το πρωί, πριν από την έναρξη της δίκης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου επειδή συλλαμβάνει δημοσιογράφους και κλείνει μέσα ενημέρωσης. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθεροτυπία η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock