Κόσμος

Τουρκία: Στη φυλακή πέντε δημοσιογράφοι γιατί αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ποινές φυλάκισης καταδίκασε δικαστήριο στην Τουρκία πέντε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα δύο πρακτόρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «πολλοί μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ άλλοι τρεις σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, ανέφερε ο δικηγόρος Τζελάλ Ουλγκέν.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

«Θα προσφύγουμε στο εφετείο (…) πρόκειται για πολιτική απόφαση», είπε ο Ουλγκέν.

Δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ για τον όγδοο η δίκη αναβλήθηκε.

Οι πέντε δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν καθώς και ο έκτος συνάδελφός τους που απαλλάχθηκε εργάζονταν για τον ιστότοπο OdaTV και κατηγορούνταν για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» και «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών».

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το OdaTV δημοσίευσε, στις αρχές Μαρτίου, ένα άρθρο που αφορούσε την κηδεία ενός πράκτορα της ΜΙΤ ο οποίος σκοτώθηκε στη Λιβύη. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου του πράκτορα.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο το πρωί, πριν από την έναρξη της δίκης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου επειδή συλλαμβάνει δημοσιογράφους και κλείνει μέσα ενημέρωσης. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθεροτυπία η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Νίκι Μινάζ στο Οβάλ Γραφείο
Η αυτοαποκαλούμενη «βασίλισσα της ραπ», που στο παρελθόν είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Τραμπ και ιδιαίτερα στη μεταναστευτική του πολιτική, δηλώνει πλέον «No1 θαυμάστριά του»
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Νίκι Μινάζ στο Οβάλ Γραφείο
Νεκρή και θαμμένη στο Κίεβο βρέθηκε η Ουκρανή που κατηγορούνταν ότι ανατίναξε το σπίτι που έμενε ο Ουκρανός ολιγάρχης στο Μονακό
Νωρίτερα, η Μπερεζόβσκα είχε καταχωρηθεί ως καταζητούμενη από την Ιντερπόλ και πλέον έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι για τη δολοφονία της
Anastasia Berezovska
8
Καναδάς: Πατέρας δολοφόνησε τους δύο γιους του, πυρπόλησε το οδοντιατρείο του και αυτοκτόνησε
«Εσένα δεν θα σε σκοτώσω, θα σε αφήσω μόνη, καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς να μπορείς να κινηθείς», ανέφερε για την πρώην σύζυγό του στο χειρόγραφο σημείωμα του ο δράστης
Ο Μοχάμεντ Αλ-Λάμι
Γαλλία: Ημέρα της κρίσης για τη Μαρίν Λε Πεν – Το δικαστήριο αποφασίζει αν θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027
Στις 1:30 μ.μ. ώρα Γαλλίας (2:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται η ανάγνωση της ετυμηγορίας που μπορεί να να ανοίξει τον δρόμο στον 30χρονο Μπαρντελά για την προεδρία της Γαλλίας
Μαρίν Λε Πεν