Κόσμος

Τουρκία: Στη φυλακή πέντε δημοσιογράφοι γιατί αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ποινές φυλάκισης καταδίκασε δικαστήριο στην Τουρκία πέντε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα δύο πρακτόρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «πολλοί μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ άλλοι τρεις σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, ανέφερε ο δικηγόρος Τζελάλ Ουλγκέν.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

«Θα προσφύγουμε στο εφετείο (…) πρόκειται για πολιτική απόφαση», είπε ο Ουλγκέν.

Δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ για τον όγδοο η δίκη αναβλήθηκε.

Οι πέντε δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν καθώς και ο έκτος συνάδελφός τους που απαλλάχθηκε εργάζονταν για τον ιστότοπο OdaTV και κατηγορούνταν για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» και «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών».

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το OdaTV δημοσίευσε, στις αρχές Μαρτίου, ένα άρθρο που αφορούσε την κηδεία ενός πράκτορα της ΜΙΤ ο οποίος σκοτώθηκε στη Λιβύη. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου του πράκτορα.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο το πρωί, πριν από την έναρξη της δίκης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου επειδή συλλαμβάνει δημοσιογράφους και κλείνει μέσα ενημέρωσης. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθεροτυπία η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.