Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν για το Μπαϊράμι, στην ουρά ο κόσμος για φθηνά τρόφιμα

Τουρκία: Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν για το Μπαϊράμι, στην ουρά ο κόσμος για φθηνά τρόφιμα

Τα δυο πρόσωπα της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δυο διαφορετικές εικόνες.

Από τη μια ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση για… εσωτερική κατανάλωση, πήγε σήμερα (21.4.2023) στην Αγία Σοφία για να προσευχηθεί για το Μπαϊράμι.

Από την άλλη, η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και για την οποία φυσικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει την… πάπια, αποτυπώθηκε στις ουρές που έστησε ο κόσμος για να πάρει φθηνά τρόφιμα στο ίδρυμα κρέατος και γάλακτος, που βρίσκεται δίπλα στο χλιδάτο κτίριο του Οργανισμού Διαστήματος.

Όσο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας δεν επέλεξε κάποιο κλασικό τζαμί για να πάει να προσευχηθεί. Προτίμησε να πάει στην Αγία Σοφία. Έτσι έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του το ότι έκανε τζαμί το λίκνο της ορθοδοξίας και παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο.

Παρά το γεγονός ότι κοντά είναι το Γενί τζαμί και το νέο τζαμί που έφτιαξε στη γειτονιά του σπιτιού του, το οποίο χωρά 80.000 κόσμο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να πάει στην Αγία Σοφία να προσευχηθεί για την γιορτή του Μπαϊραμιού.

 

Ουρές για φθηνά τρόφιμα δίπλα στον πανάκριβο Οργανισμό Διαστήματος

Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αγία Σοφία για να κάνει κίνηση εντυπωσιασμού ενόψει φυσικά των εκλογών, ο κόσμος… πεινάει και στήνει ουρές για να πάρει φθηνά τρόφιμα.

Η Τουρκία των μεγάλων αντιθέσεων αποτυπώθηκε στις ουρές του κόσμου για να ψωνίσει από το φθηνό κρέας και γάλα από το Ίδρυμα Κρέατος και Γάλακτος, για το οποίο η τραγική ειρωνία είναι ότι βρίσκεται δίπλα στο χλιδάτο και πανάκριβο κτίριο του Οργανισμού Διαστήματος της χώρας.

 

Το κανάλι FOX ανέφερε στο ρεπορτάζ του για το όλο θέμα:

«Πριν τη γιορτή του Ραμαζανιού, υπάρχουν οι ουρές του κόσμου για να προμηθευτούν από το φθηνό κρέας του ιδρύματος κρέατος και γάλακτος δίπλα ακριβώς όμως είναι κι ένα άλλο ίδρυμα του κράτους, ο οργανισμός του Διαστήματος από τη μία υπάρχει η πραγματικότητα και από την άλλη τα όνειρα της Τουρκίας».

Το πιο ωραίο και τραγικό κομμάτι του ρεπορτάζ ήταν οι δηλώσεις του κόσμου που περίμενε καρτερικά να πάρει φθηνά τρόφιμα.

«Με αυτές τις ουρές θα πάμε στο Διάστημα; Μήπως μας βάλουν και τακτική γραμμή», είπε ένας πολίτης.

«Δεν τους πιστεύω. Αυτό που ξέρω είναι πως οι 5 λίρες που έχω στην τσέπη μου τώρα έχουν αξία μισής λίρας. Τι να κάνω όταν δεν έχω αγοραστική δύναμη;», ανέφερε ένας άλλος.

Ένας συνταξιούχος περιέγραψε με παραστατικό τρόπο τις δυσκολίες που βιώνει ο λαός από την τεράστια ακρίβεια: «Με δυσκολία πήρα ένα κιλό κιμά κι ένα κοτόπουλο. Η καρδιά θέλει να τα πάει όλα όμως δεν μου φτάνουν τα χρήματα. Είμαι συνταξιούχος. Μας έκλεψαν την ευτυχία. Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό;».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις