Κυριακή, 21 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία: Στην Άγκυρα τα αμερικανικά σχέδια των επιστολών προσφοράς και αποδοχής για τα F-16

Τουρκία: Στην Άγκυρα τα αμερικανικά σχέδια των επιστολών προσφοράς και αποδοχής για τα F-16
Reuters (αρχείο)

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απεστάλησαν από τις ΗΠΑ τα σχέδια των επιστολών προσφοράς και αποδοχής για την προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block-70. 

Τα ίδια έγγραφα που παρέλαβε η Τουρκία από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν ως γνωστόν και τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων F-16 της πολεμικής αεροπορίας της γειτονικής μας χώρας. Οι επιστολές έχουν παραληφθεί από την Άγκυρα και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στα σχέδια των επιστολών, σε αυτές τις συναντήσεις θα γίνει από κοινού αξιολόγηση και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία και θα ξεκινήσει το χρονοδιάγραμμα.

«Η τιμολόγηση θα γίνει με βάση τον κατάλογο και τα προϊόντα. Όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα γίνει γνωστό το συνολικό κόστος αυτής της συμφωνίας. Η πρότασή μας να γίνει η παραγωγή και ο εκσυγχρονισμός στην Τουρκία έχει μεταφερθεί στις αμερικανικές αρχές», ανέφεραν από το υπουργείο.

Παράλληλα σημείωσαν ότι αναμένουν θετική προσέγγιση της Γερμανίας στο θέμα της προμήθειας Eurofihgter, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε αυτή την επίσκεψη ήταν το θέμα του Eurofighter. Αναμένεται η θετική προσέγγιση της Γερμανίας, μιας από τις χώρες της κοινοπραξίας του Eurofighter, για το θέμα αυτό. Οι τεχνικές συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και της κατασκευάστριας εταιρείας συνεχίζονται», δήλωσαν οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου κατά την ενημέρωση των αμυντικών συντακτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις