Κόσμος

Τουρκία: Στο 14% το βασικό επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα ενώ αυξάνεται σταθερά ο πληθωρισμός

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% αποφάσισε σήμερα Πέμπτη (16.12.2021) η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία, ενώ διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται σταθερά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων, αφού η τουρκική λίρα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο επιμένει ακόμη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: 14 ρωσικοί δορυφόροι πέταξαν πάνω από αμερικανική βάση στη Σαουδική Αραβία πριν από ιρανικό πλήγμα
Οι ρωσικοί δορυφόροι παρείχαν πληροφορίες στο Ιράν για τις αμερικανικές θέσεις - Η επίθεση σημειώθηκε στα τέλη Μαρτίου και προκάλεσε τον τραυματισμό 12 Αμερικανών στρατιωτικών
Αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135