Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Συνελήφθη ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση στην Καλλίπολη

Τουρκία: Συνελήφθη ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση στην Καλλίπολη
photo Reuters

Οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν έναν άνδρα, ως ύποπτο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην εκδήλωση για την Μάχη της Καλλίπολης που διεξάγεται κάθε χρόνο.

Η επίθεση που φέρεται να ετοίμαζε ο δράστης θα γινόταν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης στην Τουρκία για τη Μάχη της Καλλίπολης, στις οποίες παίρνουν μέρος εκατοντάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, απόγονοι των στρατιωτών που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ύποπτος είναι συριακής καταγωγής και συνελήφθη στο Τεκίρνταγ, κοντά στην Καλλίπολη. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, πιστεύεται ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάθε χρόνο εκατοντάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ταξιδεύουν στην Τουρκία για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία του 1915, κατά την οποία οι ANZAC και οι συμμαχικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν τα οθωμανικά στρατεύματα από τη χερσόνησο της Καλλίπολης και τα Δαρδανέλια. Σήμερα, στρατιώτες από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Τουρκία και άλλες χώρες συμμετείχαν σε διάφορες τελετές στην περιοχή. Αύριο τα ξημερώματα, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί θα τιμήσουν την απόβαση των ANZAC και τη μνήμη των νεκρών του, με μια ειδική λειτουργία.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε πότε έγινε η σύλληψη και πότε επρόκειτο να γίνει η επίθεση. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για πολλές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το 2015 και το 2016, στις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά περίπου 200 άνθρωποι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις