Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τουρκία: Συνεχίζει την πτώση στο κενό η λίρα – Ξεπέρασε άλλο ένα ψυχολογικό φράγμα

Τουρκία: Συνεχίζει την πτώση στο κενό η λίρα – Ξεπέρασε άλλο ένα ψυχολογικό φράγμα

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα συνεχίζει ακάθεκτη την πτώση στο κενό και ξεπέρασε άλλο ένα ψυχολογικό φράγμα.

Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σηκώσει τα μανίκια μετά τη ορκωμοσία της, αλλά η τουρκική λίρα δεν λέει να σηκωθεί και συνεχίζει να πηγαίνει με σπασμένα φρένα στην κατηφόρα.

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έφθασε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 21 λιρών ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό δολάριο ξεκίνησε τις συναλλαγές της ημέρας στην επίσημη αγορά στις 21,67 λίρες, ενώ αντίστοιχα από ρεκόρ σε ρεκόρ πάει και η τιμή του ευρώ που έφθασε στις 23,71 λίρες. Στα ανταλλακτήρια της ελεύθερης αγοράς οι συναλλαγές γίνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Προεκλογικά η αξία της τουρκικής λίρας κρατήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν υπερτιμημένη με τεχνικά μέσα, εξαντλώντας όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλαμβάνοντας προχτές καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ο Μεχμέτ Σιμσέκ προανήγγειλε επιστροφή σε πιο «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές, σηματοδοτώντας αλλαγή πορείας από τις συνταγές Ερντογάν, που στην αιχμή τους βρίσκεται η πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις