Κόσμος

Τουρκία: Συνεχίζεται το μαρτύριο του Οσμάν Καβαλά – Παραμένει προφυλακισμένος – Αντιδρά το Ευρωκοινοβούλιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέτεινε σήμερα την κράτηση του Τούρκου επιχειρηματία και ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, που είναι φυλακισμένος χωρίς δικαστική απόφαση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκτιμώντας ότι υπάρχει έλλειψη “νέων στοιχείων” για να διατάξει την απελευθέρωση του, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αντιφρονών, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, που κατηγορείται από το 2013 από το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία, θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης στις 26 Νοεμβρίου.

Έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

H απόφαση των τουρκικών αρχών σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση», αναφέρει ο εισηγητής για την Τουρκία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει την απογοήτευσή του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να τηρήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα αιτήματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προβούν στην άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβαλά».

Προσθέτει ότι «η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη υπόθεση. Απαιτούμε με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τις οποίες οικειοθελώς ανέλαβαν ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σεβασμό στο κράτος δικαίου».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα σταματήσει να εργάζεται για αυτήν και άλλες σχετικές υποθέσεις και θα συνεχίσει να θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον πυρήνα της ατζέντας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας. Απαιτούνται πραγματικά γεγονότα για να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των τελευταίων δηλώσεων των τουρκικών αρχών που εκφράζουν την προθυμία τους να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Αυτό ξεκινά με τον σεβασμό αυτής και άλλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θέτοντας τέλος στις κατασκευασμένες για πολιτικούς λόγους υποθέσεις» υπογραμμίζει ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Τέλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του «προσωπικά και θεσμικά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Οσμάν Καβαλά, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του, έναντι της αδικαιολόγητης και παράνομης κατάστασης που συνεχίζει να αντιμετωπίζει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Viral βίντεο με πυκνό μαύρο καπνό να έχει σκεπάσει τον ουρανό της Μόσχας - Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων με 7 νεκρούς
Στόχος των ουκρανικών drones ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο logistics της Wildberries, του μεγαλύτερου ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία, που βρίσκεται στην περιφέρεια της Μόσχας
Ο ουρανός της Μόσχας
5
Ο Ντόναλντ Τραμπ τα χώνει στον Καναδά για τη μόλυνση του αέρα στις ΗΠΑ εξαιτίας των πυρκαγιών – Απειλεί με νέους δασμούς
«Καθιστούμε τον Καναδά υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν διαχειρίζεται σωστά τα δάση του και οι ΗΠΑ βρίσκονται αχρείαστα αντιμέτωπες με εισβολή αέρα βρομερού, μολυσμένου και επικίνδυνου για την υγεία» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Στη φυλακή ο χρυσοχόος που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές στο Μιλάνο - «Ο Ματαρέλα απένειμε χάρη σε διακινητή που δολοφόνησε 30 ανθρώπους»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, τάχθηκε υπέρ της απονομής χάριτος ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, υπενθύμισε ότι αυτό αποτελεί αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα
Ο Mario Roggero
7