Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία: Θα σας… ειδοποιήσουμε όταν εισβάλουμε στη Συρία

Ερντογάν - Συρία

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να μην ξεκίνησε, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Bloomberg αλλά είναι θέμα χρόνου. Όταν γίνει, πάντως, η Άγκυρα υπόσχεται να ειδοποιήσει τους πάντες.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση Άσαντ, θα ενημερωθούν όταν η Τουρκία αποφασίσει να ξεκινήσει την πολεμική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, «υποσχέθηκε» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος αποκάλυψε και τι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Κυριακή στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος «ενημέρωσε» τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά το τηλεφώνημά τους την περασμένη Κυριακή, πως η Άγκυρα θα εξαπολύσει την επίθεση, καθώς η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην περιοχή μιας «ασφαλούς ζώνης».

Εκτός από τον Τραμπ, ο Ερντογάν, το μεσημέρι της Τετάρτης, μίλησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ενημέρωσε για την επιχείρηση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Από την Αλγερία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και πως μοναδικό στόχο θα έχει τους μαχητές που δρουν στην περιοχή.

Η Άγκυρα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ, όχι μόνο εξαιτίας της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή αλλά και ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι Ιμπραΐμ Καλίν, δεξί χέρι του Ερντογάν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία έχει στόχο να «καθαρίσει» τα σύνορά της από μαχητές (Κούρδους) και να εξασφαλίσει την επιστροφή Σύρων προσφύγων.

Σύμφωνα με το ίδιο κανάλι, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Ο Καλίν και ο Ο’ Μπράιεν συζήτησαν επίσης μια σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις