Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Την Πέμπτη 16/11 η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Την Πέμπτη 16/11 η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, αρχίζει στην Επιτροπή Εξωτερικών της Εθνοσυνέλευσης στην Τουρκία η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στείλει τη σχετική πρόταση προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση στις 23 Οκτωβρίου. Ο ίδιος είχε δεσμευτεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ότι θα άναβε το «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η έγκριση από πλευράς Τουρκίας έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες εξαιτίας της απαίτησής της να σταματήσει η δράση οργανώσεων Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη Σουηδία και για την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις σουηδικού αμυντικού υλικού.

Ωστόσο, το θέμα στη συνέχεια συνδέθηκε και με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα αεροσκάφη του ίδιου τύπου που ήδη διαθέτει, με τον Ερντογάν να δηλώνει με νόημα ότι αν οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο, η Τουρκία έχει την Εθνοσυνέλευσή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις