Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Τουρκία: Το αφήγημα του Ερντογάν με το αεροπλανοφόρο Anadolu και το μαχητικό KAAN πριν τις εκλογές

Τουρκία: Το αφήγημα του Ερντογάν με το αεροπλανοφόρο Anadolu και το μαχητικό KAAN πριν τις εκλογές
Φωτογραφία Presidency of the Republic of Türkiye

Με το αφήγημα του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu και του πρωτότυπου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς ΚΑΑΝ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μένει ζωντανός στη «μάχη» ενόψει των εκλογών στις 14 Μαΐου, αφού μέσω αυτού τονίζει ότι η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στα γεωπολιτικά τεκταινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ήδη κατά την παρουσίαση του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμά του κατά της Ελλάδας και κατά της Δύσης, αφού αυτό έχει αγκυροβολήσει στη Σμύρνη ώστε να «στείλει μήνυμα εκεί που πρέπει» πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Το αεροσκάφος «βασιλιάς» του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς TFX, το οποίο ο ίδιος βάφτισε KAAN («βασιλιάς) και το χρησιμοποιεί ως το βασικό αντικείμενο στις πανηγυρικές προεκλογικές του συγκεντρώσεις, κατά τις οποίες κάνει ακραία σχόλια κατά του πολιτικού αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αν και καυχιέται ότι πρόκειται για μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την παραγωγή τους, παρά τα άλματα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. 

Γι’ αυτό και το KAAN είναι ένα ημιτελές αεροσκάφος που – προς το παρόν – εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα σόου του πριν τις εκλογές. Οι κατασκευαστές του, του «φόρεσαν» 2 αμερικανικούς κινητήρες από F16 και κάποιες βασικές επιφάνειες ελέγχου ώστε να φαίνεται ότι βρίσκεται σε… ετοιμοπόλεμη κατάσταση.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το KAAN στερείται ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ το κόκκινο έμβολο που κρατούσε ανοιχτή την καλύπτρα του πιλοτηρίου μαρτυρούσε ότι δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματά του ή – ακόμα χειρότερα – δεν έχουν καν εγκατασταθεί.

Το αντιδυτικό αίσθημα που καλλιεργεί ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, είναι σίγουρο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αγνοεί τις ατέλειες του KAAN, ωστόσο το μαχητικό αεροσκάφος εξυπηρετεί τέλεια το βασικό του προεκλογικό αφήγημα, ότι η Τουρκία είναι μια ανεξάρτητη δύναμη που δεν έχει ανάγκη τη Δύση.

Άλλωστε, εδώ και πολλούς μήνες καλλιεργεί σταθερά το αντιδυτικό και κυρίως το αντιαμερικανικό αίσθημα στον τουρκικό λαό, αφού αναφέρεται σε «επιθέσεις» των δυτικών ΜΜΕ ώστε να αποδείξει τον «πόλεμο» που δέχεται και το πείσμα των ΗΠΑ να μην εγκρίνουν το αίτημα για τα F16 και τα F35.

Γι’ αυτό και τους «απαντάει» με την παρουσίαση του KAAN και συνεχίζει υποσχόμενος ενεργειακή αυτονομία στην Τουρκία με το εργοστάσιο Ακουγιού αλλά και ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη «υπερσύγχρονων» αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων, πυραύλων, αρμάτων μάχης και drones.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις