Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, το TCG Anadolu για το οποίο πανηγυρίζει ο Ερντογάν

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, το TCG Anadolu για το οποίο πανηγυρίζει ο Ερντογάν

Η Τουρκία απέκτησε το πρώτο της αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε και το όπλο αυτό στο προεκλογικό οπλοστάσιό του ενόψει των εκλογών, καθώς πανηγυρίζει για το νέο απόκτημα των ενόπλων δυνάμεων των γειτόνων μας και προσπαθεί να μαζέψει ψήφους και με αυτό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα μετέτρεψε σε σόου με ποδοσφαιρικό συνθήματα πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση στην Τούζλα όταν ανακοίνωσε με στόμφο ότι είναι έτοιμο το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο.

Το TCG Anadolu βέβαια, δεν θυμίζει τα αεροπλανοφόρα γίγαντες που έχουν άλλες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ.

Είναι όμως, ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις και αποβάσεις.

https://twitter.com/Defence_Turk/status/1645213941180555265?s=20

Τα χαρακτηριστικά του

Όπως ανέφερε το onalert.gr, που παρουσίασε την… ακτινογραφία του TCG Anadolu, το τουρκικό αεροπλανοφόρο έχει μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι οι 21 κόμβοι.

Στο εσωτερικό του μπορεί να μεταφέρει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης – προσγείωσης ή UAV.

 

Το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, στόχος των Τούρκων είναι από το νέο πλοίο να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως το μαχητικό-drone Kizilelma, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις