Κόσμος

Τουρκία: Βεντέτα οικογενειών το φονικό στο Ερζερούμ!

Βία, νοθεία και δυο νεκροί. Οι εκλογές στην Τουρκία στιγματίστηκαν από το αιματηρό περιστατικό στο Ερζερούμ.

Ένα περιστατικό που αρχικά αποδόθηκε σε καυγά ανάμεσα σε απεσταλμένους του υπουργείου Εσωτερικών και μέλη κομμάτων στο Ερζερούμ. Αλλά οι αρχές στην Τουρκία (με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ) μιλούν για βεντέτα ανάμεσα σε δυο οικογένειες.

Μια βεντέτα που είχε θύματά της τον Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, επικεφαλής επαρχίας του «Καλού κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ κι ακόμη έναν άνθρωπο. Ο Ντουρμάζ ήταν στέλεχος του κόμματος της Ακσενέρ και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας.

O Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ
O Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ

Έχασε τη ζωή του σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi (“Καλό”), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και τις τουρκικές αρχές, στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Δεν επιβεβαίωναν τους νεκρούς στο Ερζερούμ

Όταν προέκυψαν οι πληροφορίες για νεκρούς στο Ερζερούμ, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας δεν τις επιβεβαίωνε. Έκανε γνωστό, όμως, ότι ξεκίνησε έρευνα. Από την άλλη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε εξ αρχής μιλήσει για βεντέτα.

Είχε μιλήσει για δυο νεκρούς, που όμως ο θάνατός του δεν συνδέεται με τις εκλογές.

Νοθεία και βία

Τα περιστατικά νοθείας και βίας, φυσικά, δεν έλειψαν. Το κόμμα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τα όσα γίνονταν σε εκλογικά κέντρα, κυρίως της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μάλιστα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (υποψήφιος του οποίου είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ) έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις καταγγελίες του. Ο εκπρόσωπος του CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν “απειλές και επιθέσεις” προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν “απειλητική ατμόσφαιρα”.

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Τα video της νοθείας

Φυσικά, δεν έλειψαν τα video που ανέβηκαν στα social media και κατέγραφαν περιστατικά νοθείας. Αλλού, πολίτες σφράγιζαν και έβαζαν… ομαδικώς φακέλους στην κάλπη.

Σε ένα από τα video, ένας άνδρας “συλλαμβάνεται” στα πράσα σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας να προσπαθεί να “περάσει” μεγάλο αριθμό κλειστών φακέλων.

Στο δεύτερο video φαίνονται δυο άνδρες να φτιάχνουν… φακέλους με ψηφοδέλτια της αρεσκείας τους και να τα ρίχνουν στην κάλπη. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ούρφα…

Στην Άγκυρα, όπως καταγγέλλεται, οπαδοί του AKP του Ερντογάν και του MHP (Γκρίζοι Λύκοι) επιτέθηκαν σε αντιπροσώπους που ήταν σε εκλογικό κέντρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Οι NAVTEX για τις «παράνομες» δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι για 2 χρόνια, αλλά επ' αόριστον
Οι δύο τουρκικές NAVTEX που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 23/1/2026 επαναλαμβάνουν αξιώσεις της Άγκυρας και μάλιστα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Τουρκική φρεγάτα
Νέο βίντεο δείχνει τον Άλεξ Πρέτι να συγκρούεται με πράκτορες της ICE 11 μέρες πριν από τη δολοφονία του στη Μινεάπολη
Τα πλάνα καταγράφηκαν στις 13 Ιανουαρίου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ο Πρέτι έπεσε νεκρός από τα πυρά πρακτόρων της συνοριοφυλακής στη Μινεάπολη
Ο Άλεξ Πρέτι συγκρούεται με πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευης 11 μέρες πριν τη δολοφονία του
12
Διέλυσαν με δακρυγόνα ειρηνική διαδήλωση στο Τέξας για την απελευθέρωση του 5χρονου Λίαμ
Διαδηλωτές κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «η ICE τρομοκρατεί και ποινικοποιεί παιδιά», «καταργήστε την ICE» και άλλα, πιο αθυρόστομα, που πρόσαπταν στην υπηρεσία «ναζιστικές» μεθόδους
Διαμαρτυρία στην περιοχή που κρατείται ο Άντριαν Κονέχο και ο γιος του Λίαμ
Οι τρεις όροι του Τραμπ για να μην επιτεθεί με την αμερικανική αρμάδα στο Ιράν και τα σενάρια «αλλαγής καθεστώτος»
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, επίδειξη ισχύος με το USS Abraham Lincoln και σκληροί όροι για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης - Αναλύσεις New York Times, CNN
Ο Ντόναλντ Τραμπ