Κόσμος

Τουρκία: Βεντέτα οικογενειών το φονικό στο Ερζερούμ!

Βία, νοθεία και δυο νεκροί. Οι εκλογές στην Τουρκία στιγματίστηκαν από το αιματηρό περιστατικό στο Ερζερούμ.

Ένα περιστατικό που αρχικά αποδόθηκε σε καυγά ανάμεσα σε απεσταλμένους του υπουργείου Εσωτερικών και μέλη κομμάτων στο Ερζερούμ. Αλλά οι αρχές στην Τουρκία (με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ) μιλούν για βεντέτα ανάμεσα σε δυο οικογένειες.

Μια βεντέτα που είχε θύματά της τον Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, επικεφαλής επαρχίας του «Καλού κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ κι ακόμη έναν άνθρωπο. Ο Ντουρμάζ ήταν στέλεχος του κόμματος της Ακσενέρ και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας.

O Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ
O Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ

Έχασε τη ζωή του σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi (“Καλό”), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και τις τουρκικές αρχές, στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Δεν επιβεβαίωναν τους νεκρούς στο Ερζερούμ

Όταν προέκυψαν οι πληροφορίες για νεκρούς στο Ερζερούμ, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας δεν τις επιβεβαίωνε. Έκανε γνωστό, όμως, ότι ξεκίνησε έρευνα. Από την άλλη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε εξ αρχής μιλήσει για βεντέτα.

Είχε μιλήσει για δυο νεκρούς, που όμως ο θάνατός του δεν συνδέεται με τις εκλογές.

Νοθεία και βία

Τα περιστατικά νοθείας και βίας, φυσικά, δεν έλειψαν. Το κόμμα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τα όσα γίνονταν σε εκλογικά κέντρα, κυρίως της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μάλιστα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (υποψήφιος του οποίου είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ) έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις καταγγελίες του. Ο εκπρόσωπος του CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν “απειλές και επιθέσεις” προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν “απειλητική ατμόσφαιρα”.

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Τα video της νοθείας

Φυσικά, δεν έλειψαν τα video που ανέβηκαν στα social media και κατέγραφαν περιστατικά νοθείας. Αλλού, πολίτες σφράγιζαν και έβαζαν… ομαδικώς φακέλους στην κάλπη.

Σε ένα από τα video, ένας άνδρας “συλλαμβάνεται” στα πράσα σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας να προσπαθεί να “περάσει” μεγάλο αριθμό κλειστών φακέλων.

Στο δεύτερο video φαίνονται δυο άνδρες να φτιάχνουν… φακέλους με ψηφοδέλτια της αρεσκείας τους και να τα ρίχνουν στην κάλπη. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ούρφα…

Στην Άγκυρα, όπως καταγγέλλεται, οπαδοί του AKP του Ερντογάν και του MHP (Γκρίζοι Λύκοι) επιτέθηκαν σε αντιπροσώπους που ήταν σε εκλογικό κέντρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μάρκο Ρούμπιο ανακοινώνει αλλαγές στο σχέδιο των 28 σημείων Τραμπ για την Ουκρανία – Προς κοινή πρόταση με τους Ευρωπαίους
Στη Γενεύη, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Αντρίι Γερμάκ χαρακτήρισαν τη σημερινή συνάντηση ως «την πιο παραγωγική» από την αρχή της διαδικασίας, την ώρα που οι ΗΠΑ ενσωματώνουν αρκετές ουκρανικές προτάσεις στο ειρηνευτικό σχέδιο
Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Αντρίι Γερμάκ
Reuters: Η ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο των 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία – Παραχώριση εδαφών, αποζημιώσεις και εκλογές
Μετά τις έντονες επικρίσεις στο αμερικανο-ρωσικό σχέδιο, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατέθεσαν αντιπρόταση, στοιχεία της οποίας αποκαλύπτει το Reuters - Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ ουκρανών και αμερικανών
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Σταρμερ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Δασκάλα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια στη φυλακή στο Μιζούρι - Κακοποιούσε τους μαθητές της και τους έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ
Η γυναίκα φέρεται να κακοποιούσε ανηλίκους σε διάφορους χώρους, όπως στο σπίτι της, στο αυτοκίνητό της ή σε απομονωμένα μέρη, συχνά όταν ο σύζυγός της απουσίαζε για δουλειά
Little boy sitting alone on floor after suffering an act of bullying while children run in the background. Sad young schoolboy sitting on corridor with hands on knees and head between his legs.
Σκληρή επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι και ΕΕ: «Καμία ευγνωμοσύνη από την Ουκρανία, η Ευρώπη ακόμα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»
Καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία για «αχαριστία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
5
Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ – 5 νεκροί και 28 τραυματίες σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε πλήγμα εναντίον του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας τη σοβαρότερη κλιμάκωση μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024
Κτήριο που υπέστη ζημιές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό