Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Τούρκοι αναλυτές: «Οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στην Ελλάδα και αρνούνται να μας δώσουν F-16»

Τούρκοι αναλυτές: «Οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στην Ελλάδα και αρνούνται να μας δώσουν F-16»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι τούρκοι αναλυτές, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για μπλόκο των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι σχολιαστές στα μέσα της Τουρκίας αναφέρουν πως με την απόκτηση των γαλλικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ότι «αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο».

Σημειώνεται πως την Κυριακή έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη βοήθεια του Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για να προμηθευτεί η Τουρκία το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, δεν έχει γίνει γνωστή η απάντηση του Γάλλου προέδρου στο τουρκικό αίτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε: «Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35.

Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale;

Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

 

Στην συνέχεια τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για να πάρει η Τουρκία τα F-16: «Υπό όρους δίνουν οι ΗΠΑ τα F-16 – Δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο!!».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σχολίασε: «Υπό όρους τέθηκε η αγορά των F-16 από την Τουρκία. Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο πως η πώληση των F-16 είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει πως έχει κάνει βήματα, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις