Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Τούρκος ΥΠΕΣ: Η παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα μας με Ελλάδα και Βουλγαρία οδηγείται σε «σημείο παύσης»

Τούρκος ΥΠΕΣ: Η παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα μας με Ελλάδα και Βουλγαρία οδηγείται σε «σημείο παύσης»
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η παράτυπη μετανάστευση οδηγείται σε «σημείο παύσης», υποστήριξε σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Yetkin Report ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη. 

«Έχουμε εμποδίσει 88.854 ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία» από τότε που ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, όπως δήλωσε ο ίδιος..

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου δηλώνει: «Είχαμε μια συνάντηση με τον Δημήτρη Καιρίδη στις 19 Σεπτεμβρίου. Του είπα: ‘Δεν θα σας στείλουμε ούτε ένα άτομο για ένα μήνα και δεν θα επαναπροωθήσετε ούτε ένα άτομο’. Συμφώνησε. Είπαμε στην Ακτοφυλακή να ‘προχωρήσει’. Κάναμε μια παρόμοια συμφωνία με τη Βουλγαρία».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γερλίκαγια, έστειλε δύο τάγματα της Στρατοχωροφυλακής στα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα. «Οι στρατιώτες μας σχημάτισαν ένα τείχος βάζοντας πλάτη, για να το πούμε έτσι. Μια μέρα η Βουλγαρία έστειλε περίπου 100 άτομα, είπαμε ‘θα σπάσουμε τη συμφωνία’ και αμέσως το διόρθωσαν».

Πριν από λίγες ημέρες, στις 23 Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Καιρίδης επισκέφθηκε την Άγκυρα. «Είχαμε δίκιο. Ούτε ένας άνθρωπος δεν πέρασε μεταξύ των δύο μας σε αυτόν τον ένα μήνα» συμπληρώνει ο Αλί Γερλίκαγια.

Η Τουρκία διαπιστώνει ότι η νέα πολιτική της ωφελεί κυρίως την ίδια. «Μερικές φορές μας επικρίνουν, λένε: ‘γιατί τους εμποδίζετε; Αφήστε τους να φύγουν’. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τόσο οι διακινητές όσο και οι παράτυποι μετανάστες άρχισαν να εγκαταλείπουν την τουρκική διαδρομή. Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις όταν ασφαλίζεις και τα σημεία εισόδου», σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό. «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι διαδρομές διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη άρχισαν να μετατοπίζονται από την Τουρκία προς τη Βόρεια Αφρική».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράφο, ο Αλί Γερλίκαγια αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε την έγκριση του προέδρου Ερντογάν σε όλα τα κρίσιμα βήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις