Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουσκ: Ο Τραμπ είναι “ίσως η πιο δύσκολη πρόκληση” που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Τουσκ: Ο Τραμπ είναι “ίσως η πιο δύσκολη πρόκληση” που αντιμετωπίζει η Ευρώπη
Reuters (αρχείο)

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή “προσεύχεται” για τη διάλυση του μπλοκ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τραμπ καλωσόρισε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη εμπορικό “αντίπαλο” και αμφισβητώντας την αξία της διατλαντικής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει ένας Αμερικανός Πρόεδρος που είναι ανοικτά εναντίον μιας ενωμένης Ευρώπης. Υποστηρίζει το Brexit και προσεύχεται για τη διάλυση της Ένωσης”, δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Ο Τουσκ εμφάνισε τον Τραμπ ως αποφασισμένο να αποδυναμώσει την ΕΕ και δήλωσε πως αυτό είναι “ίσως η πιο δύσκολη πρόκληση” για τον οργανισμό.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ολοκληρώνει την πενταετή θητεία του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έναν ρόλο στο πλαίσιο του οποίου προετοίμαζε τις τακτικές συνόδους κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και προήδρευε αυτών.

Τον Τουσκ αναμένεται να διαδεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις