Κόσμος

Τουρκία – Πραξικόπημα: Στο “στόχαστρο” ο Νταβούτογλου; Συνέλαβαν συνεργάτη του

Καθώς το πογκρόμ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου συνεχίζεται, η είδηση πως έχει συλληφθεί και ανακρίνεται πρώην στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου προκαλεί αίσθηση. Βάζει ο Ερντογάν στο "κάδρο" τον επίδοξων πραξικοπηματιών τον άλλοτε στενό του συνεργάτη;

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και ανακρίνουν τον Γκουρκάν Μπαλίκ, που ήταν το “δεξί χέρι” του Αχμέτ Νταβούτογλου όταν εκείνος ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο πρέσβης Μπαλίκ κατηγορείται για σχέσεις με τον… εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο πρέσβης Μπαλίκ, που διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος του Νταβούτογλου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών συνελήφθη στις 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ήταν επίσης επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, το 2013 και το 2014.

Τον Ιούνιο του 2013, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε πρόεδρό της Αμπντουλάχ Γκιούλ και σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ο Γκουρκάν Μπαλίκ είχε μεσολαβήσει για να συναντηθεί ο Νταβούτογλου με τον Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια, όπου διαμένει εδώ και χρόνια ο εξόριστος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν.

Με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com, mignatiou

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για εισαγωγές φυσικού αερίου» – Στις 13:45 η συνάντηση με Μητσοτάκη
Η δήλωση Ζελένσκι έγινε πριν από την σημερινή άφιξή του στην Ελλάδα, πρώτο σταθμό των επισκέψεών σε χώρες της Ευρώπης - Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 57
Χακάν Φιντάν: Ιστορική παραίσθηση η μη αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
Ισχυρίστηκε ότι «στο βόρειο τμήμα ζουν Τούρκοι, στο νότιο τμήμα ζουν Έλληνες και, χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού, από το 1974 και μετά, συνεχίζεται η ζωή χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι»
Χακάν Φιντάν