Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Πρωτομαγιά 2016: “Αίμα” ξανά στην πλατεία Ταξίμ! Νεκρός διαδηλωτής από κανόνι νερού της αστυνομίας!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων σήμερα, καθώς ξέσπασαν ταραχές όταν εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός όταν χτυπήθηκε από κανόνι νερού της αστυνομίας!

Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τους εορτασμούς για τη σημερινή ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αρκετοί διαδηλωτές φέρονται να έχουν προσαχθεί μέσα σε λεωφορείο της αστυνομίας, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδει το CNN Turk, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ένας νεκρός διαδηλωτής.

Η τουρκική hurriyetdailynews.com, επικαλούμενη το πρακτορείο Dogan, αναφέρει πως ο άνδρας χτυπήθηκε από κανόνι εκτόξευσης νερού της αστυνομίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου όμως υπέκυψε στα τραύματά του.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως ο 57χρονος Nail Mavuş χτυπήθηκε από το TOMA ενώ περνούσε έναν δρόμο στην περιοχή Tarlabaşı, κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν συμφωνήσει με μερικές εργατικές οργανώσεις να τιμήσουν τη σημερινή ημέρα σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο προάστιο Μπακίρκιοϊ, κοντά στο αεροδρόμιο.

25.000 αστυνομικοί!

Σχεδόν 25.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί δρόμοι θα κλείσουν ενόψει των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου παραδοσιακά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως προαναφέραμε, αυτό δεν απεφεύχθη ούτε φέτος.

Πολλές πρεσβείες προειδοποιούσαν τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο να σημειωθούν ταραχές κι ειδικά εκείνη των ΗΠΑ έκανε λόγο για ενδεχόμενο να ξεσπάσουν αύριο «βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας».

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε σε ένα δελτίο τύπου ότι 24.500 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης θα αναπτυχθούν στην πόλη με στόχο να «εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών».

Πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, όπου συνήθως πραγματοποιούνται οι πορείες, είναι κλειστοί, όπως διευκρινίζονταν στην ανακοίνωση.

Ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Ταξίμ και η έξοδος του σταθμού Σισχάνε στον πεζόδρομο Ιστικλάλ επίσης παραμείνουν κλειστοί.

Από χθες μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ στην πλατεία Ταξίμ, όπου τοποθετήθηκαν μεταλλικά κιγκλιδώματα και δεκάδες άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε