Κόσμος

Τραγωδία! 22 κοριτσάκια κάηκαν ζωντανά

Μια φοβερή τραγωδία πλήττει την Γουατεμάλα με τουλάχιστον 22 έφηβες ηλικίας 14 έως 17 ετών να καίγονται ζωντανές  στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε κρατικό κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η τραγωδία έρχεται να προστεθεί στο ήδη πολύ κακό κλίμα που επικρατούσε στην εστία για την οποία υπάρχουν κατηγορίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διαμένουν εκεί.

Τα 19 από τα 22 θύματα έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της καταστροφής. Τα υπόλοιπα υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα στο νοσοκομείο. Στην πυρκαγιά τραυματίστηκαν και άλλα 40 παιδιά που νοσηλεύονται με εγκαύματα σε δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Ο πρόεδρος Τζίμι Μοράλες κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα των κοριτσιών της εστίας Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν που βρίσκεται στο Σαν Χοσέ Πινούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Χθες το απόγευμα, οι οικογένειες των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην εστία περίμεναν με αγωνία έξω από το κέντρο. “Δεν θέλουν να δώσουν καμιά πληροφορία”, έλεγε κλαίγοντας στο AFP η 22χρονη Ρόζα Αγκουίρε που δεν είχε καμιά είδηση για τις δύο αδελφές της, ηλικίας 13 και 15 ετών και για τον αδελφό της, 17 χρόνων, που και οι τρεις μένουν στην εστία.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το βράδυ της Τρίτης οι ανήλικοι του κέντρου διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την κακή διατροφή και τη σωματική κακοποίηση που υφίστανται στην εστία, όπως δήλωναν. Τότε δεκάδες τρόφιμοι διέφυγαν, αλλά 54 συνελήφθησαν και τέθηκαν σε απομόνωση, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Νέρι Ράμος. Χθες το πρωί οι ανήλικοι διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου, πριν ξεσπάσει η φωτιά. Η εστία άνοιξε το 2006 και δέχεται, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, παιδιά και έφηβους που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ή ζούσαν πριν στον δρόμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εστία έχει δυνατότητα να δεχθεί 400 ανήλικους, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι σήμερα φιλοξενούνται περίπου 800. “Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, ήταν αναμενόμενη” μια τέτοια τραγωδία, δήλωσε στο AFP ο ‘Ανχελ Καρντένας, πρώην διοικητικός υπάλληλος του κέντρου, καταγγέλλοντας κλίμα καθημερινής βίας σε αυτό.

Η αρμόδια Εισαγγελέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά Χίλντα Μοράλες ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει να κλείσει η εστία. “Θα ζητήσουμε να κλείσει άμεσα η εστία και να βρεθούν οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες των διευθυντικών στελεχών του γιατί απέτυχαν στην αποστολή τους”, τόνισε.

Η εστία, η οποία υπάγεται στη Γραμματεία Κοινωνικής Πρόνοιας της προεδρίας της Γουατεμάλας, έχει ήδη πληγεί από διάφορα σκάνδαλα, κυρίως κατηγορίες για κακομεταχείριση των παιδιών και πολλά περιστατικά αποδράσεων.
Η Μοράλες υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει πέρυσι τη λήψη προληπτικών μέτρων από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να προστατευτούν πολλοί ανήλικοι που κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. “Όταν μιλάμε για σύστημα προστασίας των παιδιών, η τελευταία λύση είναι η μεταφορά τους σε ίδρυμα. Πρέπει να διασφαλιστεί τα παιδιά να είναι στην οικογένειά τους, στην ευρύτερη οικογένεια ή σε μια οικογένεια που υποκαθιστά τη δική τους για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και η προστασία τους”.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) εξέφρασε θλίψη για το δράμα αυτό. “Η Unicef καταδικάζει την τραγωδία στην εστία Virgen de la Asuncion. Αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να προστατευτούν”, δήλωσε μέσω Twitter.

Ο αρμόδιος για τα παιδιά στον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους Χάρολντ Φλόρες επέκρινε επίσης την εστία αυτή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Emisoras Unidas, και εξήγησε ότι διάφορες καταγγελίες είχαν κατατεθεί από το 2016, μετά τη δραπέτευση εφήβων που δήλωσαν ότι ήταν θύματα βιασμών. Ο αξιωματούχος ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθούν οι ευθύνες για την πυρκαγιά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η συγκλονιστική μαρτυρία Αμερικανού πιλότου F-15 για την επίθεση που δέχτηκε από Ιρανικά drone: Κινούνταν σε σχηματισμό «μέδουσας»
Ο πιλότος διασώθηκε ώρες μετά την εκτίναξή του από το αεροσκάφος, ενώ ο αξιωματικός συστημάτων όπλων διέφυγε την αιχμαλωσία από τους Ιρανούς στα βουνά
f15
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν
Καταιγίδες και 29.074 κεραυνοί σάρωσαν τη Βρετανία - Προβλήματα σε τρένα την ώρα που πλησιάζει ιστορικός καύσωνας
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά σήμερα, πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας ενδέχεται να πλησιάσουν τους 40 °C
λονδίνο κεραυνοί