Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τραμπ από G7: Μία και μοναδική ευκαιρία η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τραμπ από G7:  Μία και μοναδική ευκαιρία η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
φωτογραφία αρχείου Reuters

Από τη Διάσκεψη της G7 στον Καναδά, το απόγευμα του Σαββάτου (09.06.2018), ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η σύνοδος κορυφής με τον Κιμ την ερχόμενη Τρίτη στη Σιγκαπούρη είναι μια “μοναδική ευκαιρία” να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα. “Είναι μια μοναδική ευκαιρία” η οποία “δεν θα παρουσιαστεί ποτέ ξανά”, ξεκαθάρισε ο Τραμπ.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στη Λα Μαλμπέ του Καναδά, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως “έχει αληθινά πίστη” πριν από τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, την προσεχή Τρίτη.

“Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό”, εξήγησε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες:  “Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία”, είπε.

Τραμπ: Ελπίζω πως θα αλληλοεκτιμηθούμε με τον Κιμ

Τουλάχιστον, πρόσθεσε, “θα συναντηθούμε. Θα ιδωθούμε. Και ελπίζω πως θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, και πως θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία”.

Ο Αμερικανός ηγέτης έφυγε ήδη από τον Καναδά για το μακρύ ταξίδι (ίσως και με ενδιάμεση στάση στη βάση της Σούδας για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του), που αναμένεται να τον οδηγήσει στη Σιγκαπούρη όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση το πρωί της Τρίτης.

Σε άλλες δηλώσεις του από τη Διάσκεψη των χωρών G7 ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε με καλά λόγια στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου τόνισε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και σημείωσε πως εκτιμά την δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Πιονγιάνγκ. Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι ο Κιμ θα κάνει κάτι θετικό για τον λαό του, τονίζοντας ότι μπορεί να κάνει “μεγάλη” την Βόρεια Κορέα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο για μια φορά.

Εμπόριο, Ιράν, τρομοκρατία στην ατζέντα της G7

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι στην διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν ν’ αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ. Δεν τις κατηγόρησε για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του την προσεχή εβδομάδα στην Σιγκαπούρη, είναι μία “αποστολή ειρήνης.”

Απειλή η ανεξέλεγκτη μετανάστευση

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε με τους άλλλους την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης. Οι ηγέτες της ομάδας των χωρών G7 βρίσκονται σε πορεία για μια συμφωνία, προκειμένου να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. Για το κλίμα, οι έξι ηγέτες είναι από την μία πλευρά, ενώ οι ΗΠΑ, από την άλλη, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής. Υποστήριξε, όμως, ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις