Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ: Αυτά είπε στον Πούτιν για τα πυρηνικά και προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό!

Τραμπ: Αυτά είπε στον Πούτιν για τα πυρηνικά και προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό!

– Αδιάβαστος ο Τραμπ στο πρώτο του τηλεφώνημα με τον Πούτιν
– Δεν ήξερε για την συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσία για τα πυρηνικά
– Ο Τραμπ θέλει να παράξει κι άλλα πυρηνικά όπλα
– Παγκόσμιος συναγερμός υπό τον φόβο να σπάσει η συμφωνία

Ήταν στις 28 Ιανουαρίου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε για πρώτη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλέφωνο. Ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο συνομίλησε αφότου ανέλαβε το τιμόνι των ΗΠΑ.  Άλλωστε, δεν είχε κρύψει τον “θαυμασμό” και την αγάπη του για τον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είχε… διαβάσει μιας και δεν ήξερε για ποιο πράγμα μιλούμε με τον Πούτιν!

Λίγες μέρες μετά το Reuters δημοσιεύει τα όσα συζήτησαν οι δυο ισχυροί άντρες και προκαλεί… αναστάτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων να επιστρέφει! Τραμπ και Πούτιν, λοιπόν, συζήτησαν για την συμφωνία New START (Νέα Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων) με τον πρώτο να την χαρακτηρίζει “κακή” συμφωνία για την χώρα του.

Click4more: Τραμπ – Πούτιν: Σήμερα το μεγάλο ραντεβού!

Όταν ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα παράτασης της ισχύος της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2010, ο Τραμπ σταμάτησε και στράφηκε στους συμβούλους του για να ρωτήσει τι αφορά αυτή η συνθήκη, μιας και όπως φαίνεται δεν ήξερε. Στη συνέχεια απάντησε στον Ρώσο πρόεδρο ότι πρόκειται για μια από τις πολλές κακές συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι η New START ευνοεί τη Ρωσία.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ τα… μπερδεύει! Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία “ξεγέλασε” τις ΗΠΑ με τη συνθήκη αυτή, την οποία αποκάλεσε “START-up”!!!

Διαβεβαίωσε επίσης, λανθασμένα, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίσει να παράγει πυρηνικές κεφαλές, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται στις ΗΠΑ.

Τι είναι αυτή η συμφωνία και γαιτί προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία

Ας δούμε όμως τι είναι αυτή η συμφωνία και γιατί προκαλεί συναγερμό το γεγονός ότι ο Τραμπ την θεωρεί κακή για τις ΗΠΑ.

Η συνθήκη αυτή δίνει και στις δύο χώρες χρονικό περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 για να μειώσουν τις πυρηνικές, στρατηγικές κεφαλές που έχουν αναπτύξει ώστε να μην ξεπερνούν σε αριθμό τις 1.550 – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Η συνθήκη αυτή, που λήγει το 2021, θα μπορούσε να παραταθεί για μια πενταετία αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία ή δεν ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν θα υπόκεινται πλέον σε κανέναν περιορισμό και θα μπορούσαν, αν το θελήσουν, να ξεκινήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών!!!

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στην ακρόασή του στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του, είχε δηλώσει ότι στηρίζει τη συνθήκη αυτή.

Ο… αδιάβαστος Τραμπ

Στο τηλεφώνημα και ο Πούτιν υποστήριξε την παράταση της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, το τηλεφώνημα με τον Πούτιν ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για συζητήσεις με ξένους ηγέτες.

Συνήθως, πριν από μια τέτοια επικοινωνία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υποβάλλει στον πρόεδρο γραπτώς ένα ενημερωτικό σημείωμα, μετά από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ακριβώς πριν από το τηλεφώνημα ο πρόεδρος ενημερώνεται και προφορικά από τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, ανέφεραν δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Τραμπ δεν ενημερώθηκε πριν από το τηλεφώνημα από τους ειδικούς στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Το Reuters δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει αν είχε ενημερωθεί από τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, τον Μάικλ Φλιν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε