Κόσμος

Τραμπ: «Δεν έχω αλλάξει γνώμη για το τείχος στο Μεξικό»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter σήμερα ότι η άποψή του για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό «δεν έχει αλλάξει ποτέ ούτε έχει μεταβληθεί», ενώ πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα είναι αυτή που θα χρηματοδοτήσει το έργο «έμμεσα ή άμεσα».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Ο Τοίχος είναι ο Τοίχος, δεν έχει αλλάξει ούτε μεταβληθεί από την πρώτη ημέρα που το σκέφτηκα», έγραψε ο Τραμπ. «Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Τοίχο είναι “ψίχουλα” σε σχέση με τα όσα χρήματα κερδίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ. Η NAFTA είναι ένα κακό ανέκδοτο!», πρόσθεσε.

«Fake news» από τον προσωπάρχη του Τραμπ

Νωρίτερα ο προσωπάρχης του Αμερικανού προέδρου Τζον Κέλι είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News ότι η άποψη του Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό έχει μεταβληθεί.

Ωστόσο ο Κέλι αρνήθηκε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο «ανενημέρωτο» σχετικά με το θέμα όταν έκανε υποσχέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο στρατηγός εν αποστρατεία εξήγησε στη διάρκεια συνάντησής του με ισπανόφωνους Δημοκρατικούς μέλη του Κογκρέσου ότι κατάφερε να πείσει τον Τραμπ πως ο τείχος αυτός δεν είναι απαραίτητος και ότι η άποψή του για το θέμα έχει «μεταβληθεί».

Όπως επεσήμανε ο Κέλι μιλώντας στους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς η αμερικανική κυβέρνηση πλέον εξετάζει την κατασκευή ενός τοίχου κατά μήκος 1.300 χιλιομέτρων από τα συνολικά 3.100 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εκτιμώμενο κόστος είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ο Τραμπ αρχικά είχε επισημάνει ότι το κόστος θα κυμαίνεται από 10 ως 12 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Κέλι δήλωσε σε ιδιωτική συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς ότι ο Τραμπ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος όταν είχε την ιδέα για την κατασκευή του τοίχου.

Διορία μέχρι τα μεσάνυχτα

Η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη μετανάστευση απειλεί να προκαλέσει παύση στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το Κογκρέσο έχει διορία ως τα μεσάνυχτα την Παρασκευή να ψηφίσει μέτρα για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα μήνα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της παύσης λειτουργίας.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί επιθυμούν σε αυτό το νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται προβλέψεις για την προστασία των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι», και οι οποίοι προστατεύονταν από απέλαση βάση του προγράμματος DACA που ψηφίστηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ προσπαθεί να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό, όμως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να καταλήξει σε συμβιβασμό για την προστασία των «Ονειροπόλων», με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση των σχεδίων του για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν και την ανέγερση του τοίχου αυτού.

πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Η Ουκρανία χτύπησε δύο στρατιωτικά εργοστάσια στο Μπριάνσκ
Ένα εργοστάσιο της Kremniy EL Group που κατασκευάζει εξαρτήματα για στρατιωτικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ένα εργοστάσιο χημικών που παρασκευάζει συστατικά καυσίμου για πυραύλους και εκρηκτικές ύλες
FILE PHOTO: Ukrainian service members of the 33rd Separate Mechanised Brigade practice firing an anti-tank guided missile weapon system MILAN as they attend a military drill near a frontline, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region, Ukraine June 13, 2024. REUTERS
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Επενδύσεις 40 δισ. δολ. σε συστήματα αντι-drone ανακοίνωσε ο Ρούτε για να πείσει τον Τραμπ ότι η Ευρώπη ενισχύει την άμυνά της
Πρόκειται για την πρώτη αγορά από τη Συμμαχία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Triton τα οποία θα συμπληρώσουν τον τρέχοντα στόλο του ΝΑΤΟ
Ρούτε
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Νίκι Μινάζ στο Οβάλ Γραφείο
Η αυτοαποκαλούμενη «βασίλισσα της ραπ», που στο παρελθόν είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Τραμπ και ιδιαίτερα στη μεταναστευτική του πολιτική, δηλώνει πλέον «No1 θαυμάστριά του»
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Νίκι Μινάζ στο Οβάλ Γραφείο