Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Τραμπ: Διεφθαρμένη η Ιρανική κυβέρνηση – Ιράν: Κοίτα καλύτερα τα εκατομμύρια Αμερικανούς που λιμοκτονούν

Τραμπ: Διεφθαρμένη η Ιρανική κυβέρνηση – Ιράν: Κοίτα καλύτερα τα εκατομμύρια Αμερικανούς που λιμοκτονούν

Για μια ακόμα φορά ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την καταδίκη του προς το “το ωμό και διεφθαρμένο καθεστώς” του Ιράν, όπως το χαρακτήρισε. Από την μεριά της η Ιρανική κυβέρνηση απαντά πως θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τα εκατομμύρια Αμερικανών που λιμοκτονούν, κάνοντας έτσι ακόμα πιο σφοδρή την σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Οι Ιρανοί αντιδρούν επιτέλους κατά του ωμού και διεφθαρμένου ιρανικού καθεστώτος”, έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

“Ο λαός έχει λίγο φαγητό, έναν ισχυρό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα”, προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει “επιθέσεις” στην Τεχεράνη από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Την Δευτέρα (01.01.2018) τόνισε ότι “η ώρα της αλλαγής” στην χώρα αυτή, τις κινήσεις της οποίας επικρίνει τακτικά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Συνολικά 21 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16 ήταν διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Πέμπτη που ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και της εξουσίας στην Τεχεράνη, οι οποίες ξεκίνησαν από την βορειοανατολική πόλη Μασχάντ και επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλο το Ιράν.

Καταδικάζοντας επίσης για άλλη μια φορά την συμφωνία που σύναψε το 2015 ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Τραμπ έκρινε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα “βλακωδώς έδωσε” στο ιρανικό καθεστώς πόρους οι οποίοι πήγαν “στην τρομοκρατία και στις ‘τσέπες’ τους”.

“Καλύτερα να ασχοληθεί με τους άστεγους και όσους λιμοκτονούν”

Είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα “εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν” στις ΗΠΑ, απάντησε άμεσα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Αντί να χάνει τον καιρό του στέλνοντας ανώφελα και προσβλητικά μηνύματα στο Twitter κατά των άλλων λαών, καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, κυρίως την δολοφονία καθημερινά δεκάδων ανθρώπων και με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν” στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπαχράμ Γασεμί, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Τα ρίχνει στους… εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Την ίδια στιγμή ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατηγόρησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι προκαλούν ταραχές.

“Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία”, ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεϊ σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα “όταν έρθει η κατάλληλη ώρα”.

Πάνω από 450 συλλήψεις σε 3 μέρες

Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις μέρες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις του Ιράν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Ιράν

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη που ξέσπασαν οι ταραχές ανήλθε σε 22.

Στην ανάρτησή του ο Χαμενεϊ δεν κατονομάζει τους “εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας”, αλλά ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν.

“Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV που εδρεύει στη Βηρυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις