Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τραμπ: Ένταση με το Ιράν – Δεν αποχωρεί από την συμφωνία με την Τεχεράνη

Τραμπ: Ένταση με το Ιράν – Δεν αποχωρεί από την συμφωνία με την Τεχεράνη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία που σύναψε η Τεχεράνη με τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας όμως ο πρόεδρος δεν θα την πιστοποιήσει» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αυτή η απόφαση «μη επικύρωσης» ρίχνει το «μπαλάκι» στο αμερικανικό Κογκρέσο: οι κοινοβουλευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αποφασίσουν να επιβάλουν ή όχι εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί από το 2015.

Τραμπ

«Δεν ζητάμε από το Κογκρέσο να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε de facto με αποχώρηση από τη συμφωνία» εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι να εμποδιστεί η Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Νέα συμφωνία στο μέλλον

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία έχει κενά και δεν καλύπτει πολλά σημαντικά ζητήματα» επισήμανε ο Τίλερσον, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναφθεί μια νέα συμφωνία στο μέλλον που δεν θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα αλλά θα την ολοκληρώσει.

«Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι αυτό που πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη οδό για τη βελτίωση αυτής της συμφωνίας. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα μπορούσαμε εν τέλει να αποχωρήσουμε από τη συμφωνία» τόνισε.

Ωστόσο, ο Ρεξ Τίλερσον ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Τραμπ: Δεν έσκισε την συμφωνία όπως είχε πει

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς ωστόσο να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί.

Έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ σε βάρος αυτής της εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015, τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου εξαιτίας του ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις για αυτό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Κάλεσε τις άλλες χώρες να δείξουν πιο αποφασιστική στάση

Απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όπως και τις υπόλοιπες χώρες που τη συνυπέγραψαν –τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία– να επιδείξουν αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση (…) θα μπει τέλος στη συμφωνία» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε διάρκειας 20 λεπτών, σε εχθρικό τόνο κατά της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε «δικτατορικό» καθεστώς.

«Ποιο είναι το νόημα μιας συμφωνίας που το μόνο που προσφέρει είναι να καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ηγέτης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει κυρίως να καταργήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται σχετικά με την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025.

Τραμπ: Επιβολή κυρώσεων στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ορισμένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «καταχράστηκαν τεράστια τμήματα της ιρανικής οικονομίας και υπεξαίρεσαν τις θρησκευτικές δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, χωρίς ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Ωστόσο, έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις