Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τραμπ: Έτσι θέλει να μπλοκάρει το καραβάνι με τους μετανάστες

Τραμπ: Έτσι θέλει να μπλοκάρει το καραβάνι με τους μετανάστες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σχέδιο για να απαγορευθεί η είσοδος χιλιάδων μεταναστών στις ΗΠΑ, ώστε να μην τους επιτραπεί να ζητήσουν άσυλο. Το καραβάνι με τους μετανάστες ξεκίνησε από την Ονδούρα και βρίσκεται στο νότιο Μεξικό κινούμενο προς βορρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα, ώστε το «καραβάνι» να μην μπορέσει να τα περάσει ώστε οι πολίτες διαφόρων χωρών της κεντρικής Αμερικής οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε αυτό να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο, εξήγησε η Ποστ, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε1.

Ο Τραμπ, ο οποίος εφαρμόζει εξαιρετικά σκληρή πολιτική αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017 όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, μελετά «ένα ευρύ φάσμα διοικητικών, νομικών και κοινοβουλευτικών επιλογών» για να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Σημείωσε πάντως ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τα μέτρα αυτά, όπως και η ανάπτυξη εκατοντάδων επιπλέον στρατιωτών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, εκτιμάται πως ίσως κινητοποιήσουν τους οπαδούς του Τραμπ και ότι θα έχουν αντίκρισμα στις κάλπες —οι ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου απέχουν πλέον λίγες ημέρες— όμως η απαγόρευση εισόδου πιθανότατα θα προκαλέσει αμφισβητήσεις και προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.

1 By Miroff, Nick· Lamothe, Dan· και Nakamura, David, «Trump considering plan to ban entry of migrants at southern border, deny asylum», The Washington Post, 25η Οκτωβρίου 2018, https://www.washingtonpost.com/politics/pentagon-plans-to-dispatch-800-more-troops-to-us-mexico-border-in-response-to-migrant-caravan/2018/10/25/6a121944-d868-11e8-83a2-d1c3da28d6b6_story.html

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις