Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τραμπ: Γαλλία και Σουηδία του απαντούν με αριθμούς!

Φωτο από reuters
Φωτο από reuters

Με χιούμορ και με στοιχεία για την τουριστική κίνηση στη Γαλλία απάντησαν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και η δήμαρχος του Παρισιού στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον “φίλο του τον Τζιμ” που δεν πηγαίνει πια εκεί λόγω της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, και η κυβέρνηση της Σουηδίας, παρουσίασε τη δική της εκδοχή των γεγονότων, για να καταρρίψει τις “απλουστευτικές” ή και “λανθασμένες” πληροφορίες του Τραμπ.

“3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τη Γαλλία το 2016, θα είναι πάντα καλοδεχούμενοι” ήταν η απάντηση που έδωσε μέσω του Twitter ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο υπουργός συνόδευσε την ανάρτησή του με τις ετικέτες #Paris, #Traump, #Nice και #SurvivorTree, την ονομασία δηλαδή που δόθηκε στο μοναδικό δέντρο που σώθηκε όταν κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης, την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό έγραψε, επίσης στο Twitter, ότι κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 “οι κρατήσεις Αμερικανών τουριστών στο Παρίσι έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το 2016”. Η ανάρτηση της δημάρχουν συνοδευόταν από τη χιουμοριστική ετικέτα #Donald&Jim, τα ονόματα δηλαδή του Αμερικανού προέδρου και του “πολύ, πολύ ισχυρού φίλου του” που όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ φοβάται πλέον να ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανάρτησε μια σειρά από “γεγονότα” που απαντούν στους “απλουστευτικούς και και εντελώς λανθασμένους ισχυρισμούς” που έχουν διατυπωθεί μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πληγεί από τρομοκρατικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες (Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Νίκαια) ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια επίθεση σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και στη Στοκχόλμη.

“Δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, δείτε τι συνέβη χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το φανταζόταν; Υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και τώρα έχουν προβλήματα που δεν θα τα φαντάζονταν ποτέ”, είχε πει ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του. Δεδομένου ότι κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη Σουηδία, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή και απορία στη χώρα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) που έχει επικριθεί για τη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική της (δέχτηκε 244.000 πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο 2014-15) αποφάσισε τελικά να δώσει στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία. Όσον αφορά την τρομοκρατία, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η μοναδική απόπειρα επίθεσης στο σουηδικό έδαφος σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν υπήρξαν θύματα, εκτός από τον δράστη ο οποίος ανατινάχθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε