Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Τραμπ: Για όλους και για όλα στο πλαίσιο του… Super Bowl! video

Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση για την δημοσιοποίηση της έκθεσής του, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα είχε κάποιο πρόβλημα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απάντησε άμεσα. “Αυτό άπτεται στον υπουργό Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω. Εξαρτάται. Δεν έχω ιδέα για το τι θα λέει,” είπε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στην Μάργκαρετ Μπρέναν του CBS News και στην εκπομπή “Face the Nation” στο πλαίσιο του χθεσινού πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου “Super Bowl Sunday.”

Η συνέντευξη του Τραμπ

Στην διάρκεια της συνέντευξης αυτής, δέχθηκε ερωτήσεις για την έρευνα του ειδικού ανακριτή, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα shutdown στην λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών κι αναφορικά με την χρηματοδότηση κατασκευής του συνοριακού τείχους ασφάλειας, την απόφασή του για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή, την δημόσια σύγκρουσή του με την ηγεσία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, την επερχόμενη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και την πολιτική αναταραχή στην Βενεζουέλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει σκεφτεί αν θα πρέπει ή όχι να απονείμει χάρη στον Ρότζερ Στόουν, μακροχρόνιο φίλο και σύμβουλό του, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν πρόσφατα κατηγορίες, από ομάδα ομοσπονδιακών ενόρκων (grand jury) για ψευδορκία στο Κογκρέσο, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και χειραγώγηση μαρτύρων.

Ο Στόουν κατηγορείται ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις στην Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας κι αναφορικά με επικοινωνίες που είχε με τα WikiLeaks στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την προεκλογική του εκστρατεία από τον Στόουν. “Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό ή όχι. Ο Ρότζερ δεν ήταν στην προεκλογική μου εκστρατεία, παρά μόνο στην αρχή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην εκπομπή “Face the Nation.”

Οι… μπελάδες δεν σταματούν για τον Τραμπ

Ο Τραμπ έδωσε την συνέντευξη στην Μπρέναν το απόγευμα της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο, πριν αναχωρήσει για το θέρετρο (Mar-a-Lago) που διαθέτει στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν αποκλείει μία ακόμη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ και το Κογκρέσο συμφώνησαν για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά μόνο για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

Μία δικομματική επιτροπή με την συμμετοχή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας διαπραγματεύεται για την χρηματοδότηση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τις προσπάθειες που κάνουν ως “χάσιμο χρόνου.”

“Δεν αποσύρω κάτι από το τραπέζι,” απάντησε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. “Είναι μια κατάσταση ανάγκης, είναι άλλα πράγματα και γνωρίζετε πως έχουν κηρυχθεί πολλές καταστάσεις ανάγκης,” είπε ο Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο παροτρύνουν τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει στην κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο.

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν με τον Τραμπ κι αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει λάβει για ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Μία τέτοια απόφαση ήταν κι αυτή, για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε πως εκλέχθηκε, μερικώς γιατί διακήρυξε προεκλογικά την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. “Διεκδίκησα το προεδρικό χρίσμα απέναντι σε 17 Ρεπουμπλικάνους. Αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά που έλεγα και κέρδισα πολύ εύκολα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι στον κόσμο και οι άνθρωποι στην χώρα μας, συμφωνούν. Πολεμάμε για 19 χρόνια. Θέλω να πολεμήσω. Θέλω να νικήσω και θέλουμε την επιστροφή των καλών στρατιωτών μας στην πατρίδα,” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο ίδιος προσπάθησε να αλλάξει το αφήγημα γύρω από την απόφαση του απόστρατου στρατηγού Τζιμ Μάτις για την παραίτησή του από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Ο Μάτις παρέδωσε την επιστολή της παραίτησής του από το υπουργείο, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του προέδρου Τραμπ, για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.

Ωστόσο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι είπε ο ίδιος στον Μάτις να παραιτηθεί.

“Ο ίδιος παραιτήθηκε επειδή του ζήτησα να παραιτηθεί. Παραιτήθηκε επειδή ήμουν πολύ ευγενικός μαζί του. Αλλά του έδωσα μεγάλους προϋπολογισμούς και δεν τα πήγε καλά στο Αφγανιστάν. Δεν ήμουν ευχαριστημένος με την δουλειά που έκανε στο Αφγανιστάν,” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ για… CIA

Ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε επίσης, την διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησής του και της ηγεσίας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ο ίδιος διόρισε. Ο ίδιος επιτέθηκε αρχικά κατά της Τζίνας Χάσπελ που ηγείται της CIA και του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Νταν Κόουτς, μετά την ακρόαση που είχαν στο Κογκρέσο. Στην διάρκεια της ακρόασης αυτής, τα όσα είπαν οι ίδιοι, ήρθαν αρκετές φορές σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ για το Ιραν, την Βόρεια Κορέα, αλλά και για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ σε ανάρτηση που έκανε την περασμένη Τετάρτη στο Twitter, χαρακτήρισε την αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το Ιράν ως “ουσιαστικά παθητική και αφελή,” συνιστώντας στις μυστικές υπηρεσίες ότι: “θα έπρεπε να επιστρέψουν στο σχολείο!”

Στην διάρκεια της συνέντευξης αυτής στο CBS, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε τις ανησυχίες του για την αναφορά αυτή. “Επιτρέψτε μου να σας πως ότι δεν έμοιαζε με αναφορά. Ήταν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που είχαν τεθεί από την αναφορά κι έτσι έκαναν ερωτήσεις κι έδιναν απαντήσεις,” είπε ο Τραμπ πριν αναφερθεί στην επιτυχία του στην Συρία, αλλά και στις προσπάθειές του για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με την Χάσπελ και τον Κόουτς στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάθεσή τους στο Κογκρέσο, ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ για την καλλιέργεια ενός “παραπλανητικού” και “ψευδούς αφηγήματος.”

Ωστόσο, στην συνέντευξή του με την Μπρέναν, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι αποστασιοποιήθηκε από τις επικριτικές δηλώσεις του κι ενθάρρυνε τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να διαμορφώνουν τις προσωπικές τους απόψεις, ακόμη κι αν έρχονται σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει ο ίδιος.

“Ξέρετε τι λέω στους ανθρώπους, μπορείτε να καταθέσετε ότι επιθυμείτε. Δεν πρόκειται να τους σταματήσω από το να καταθέσουν. Αυτοί λένε ότι τα όσα είπαν παρερμηνεύτηκαν, μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Δεν γνωρίζω πραγματικά. Αλλά, μπορώ να σας πω ότι θέλω να έχουν την προσωπική τους άποψη και θέλω να μου δίνουν την γνώμη τους. Ωστόσο, όταν κοιτάω το Ιράν, το βλέπω ως ένα έθνος που έχει προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα,” είπε ο Τραμπ στην Μπρέναν.

Για την υπόθεση της Βενεζουέλας, ο πρόεδρο Τραμπ δήλωσε ότι απέρριψε πρόταση του Νικολάς Μαδούρο για μία προσωπική συνάντηση, πριν από μήνες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε την υποστήριξή του, στο πρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι η ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά της Βενεζουέλας, θα μπορούσε να είναι πιθανή. “Λοιπόν δεν θέλω να το πω αυτό. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που αποτελεί επιλογή,” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Πηγή: ABC News

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις