Κόσμος

Τραμπ και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Μία «σουρεαλιστική» συνάντηση και μία συζήτηση δύο ωρών πίσω από κλειστές πόρτες

Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες, Τετάρτη (13.11.24) έγινε δεκτός από τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ξεκίνησε στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας). «Καλώς ήρθατε, καλώς ήρθατε πίσω», είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε τεράστιες κρεμ καρέκλες, οι δυο τους χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, ενώ δεν έλειψαν και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ τους, όπως αναφέρει το Politico.

Παράλληλα, αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία, με τον Τζο Μπάιντεν να συγχαίρει τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη και τον νέο πρόεδρο τον ΗΠΑ να επαινεί με τη σειρά του τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. 

Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που η προσφώνηση μεταξύ τους έγινε με τα μικρά τους ονόματα.

«Η πολιτική είναι σκληρή, και συχνά δεν είναι πολύ ευχάριστη. Αλλά είναι ευχάριστη σήμερα και είμαι ευγνώμων», είπε ο 45ος και σύντομα 47ος Αμερικανός πρόεδρος μετά τη χειραψία του με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.

trump biden reuters

Η σουρεαλιστική αυτή εικόνα, όπως τη χαρακτηρίζει το Politico, ήταν εντελώς αντίθετη από τις προηγούμενες εκλογές του 2020, όπου ο Τραμπ έχασε από τον Μπάιντεν, χωρίς όμως να αναγνωρίζει ποτέ την ήττα του – υποστηρίζοντας μέχρι και σήμερα, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι υπήρξε εκλογική νοθεία.

Ο τότε ηττημένος των εκλογών Τραμπ δεν είχε οργανώσει μια αντίστοιχη επίσκεψη του Μπάιντεν, όταν αυτός ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, κλείνοντας πίσω του την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 20 Ιανουαρίου 2020, λίγες ώρες προτού ο Μπάιντεν ορκιστεί, ενώ δεν παρέστη καν στην τελετή ορκωμοσίας του. Συνεπώς για τον Τραμπ η σημερινή συνάντηση με τον Μπάιντεν έχει έντονη τη γεύση της εκδίκησης.

Έτσι, η χθεσινή σκηνή δεν θύμιζε σε τίποτε τις ύβρεις που αντάλλαζαν οι δύο πολιτικοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όταν ο Μπάιντεν αποκαλούσε τον Τραμπ μέχρι πρότινος απειλή για τη δημοκρατία και ακατάλληλο για την προεδρία και εκείνος τον χαρακτήριζε άτομο με χαμηλό IQ. 

Η ατζέντα της συζήτησης Μπάιντεν – Τραμπ

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ Μπάιντεν και Τραμπ «συζήτησαν σημαντικά θέματα εθνικής ασφάλειας και πολιτικής που αντιμετωπίζει το έθνος και ο πλανήτης. Ήταν όντως πολύ εγκάρδια και ουσιαστική».

U.S. President Joe Biden meets with President-elect Donald Trump in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., November 13, 2024. REUTERS

Συνάντηση 2 ωρών πίσω από τις κλειστές πόρτες

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είχαν μία ιδιωτική συζήτηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν ο επικεφαλής του προσωπικού Τζεφ Ζίεντς και η Σούζι Γουάιλς, η διευθύντρια της εκστρατείας του Τραμπ και ο νέος αρχηγός του προσωπικού.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της κατ’ ιδίας συζήτησης πίσω από τις κλειστές πόρτες που είχαν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους.

Η «χρυσή» εποχή του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Θα είναι όμως η τελευταία του, καθώς η 22η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος δεν επιτρέπει σε εκλεγμένο πρόεδρο να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας