Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τραμπ: Και “χυλόπιτα” και απειλές! “Έτοιμοι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια ανοησία”! [vid]

Τραμπ

Όχι μόνο ο Κιμ Γιονγκ Ουν του έκανε τα χατίρια, όχι μόνο ακύρωσε την συνάντηση στην Σιγκαπούρη αλλά… βγαίνει κι από πάνω! Ντόναλντ Τραμπ κυρίες και κύριοι…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε επίσημα μετά την απόφασή του να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου.

Δεν είπε όμως μόνο αυτό. Είπε και κάτι ακόμη που μας γυρνά στην… προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στις απειλές προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν! Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας είναι “έτοιμες αν χρειαστεί να απαντήσουν σε ανόητες ή απερίσκεπτες ενέργειες της Βόρειας Κορέας“.

Εκεί, λοιπόν, που Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έδειχναν έτοιμοι για μια ιστορική συμφιλίωση, τα… μαχαίρια βγήκαν ξανά!

“Μίλησα με τον στρατηγό Mattis και τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού μας, που είναι με διαφορά ο πλέον ισχυρός από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο”, τόνισε.

Ακόμη σημείωσε πως συμβουλεύτηκε τους συμμάχους των ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, οι οποίες σύμφωνα με τον Τραμπ είναι απολύτως έτοιμες αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει… κάποιο λάθος!

Ο Πλανητάρχης χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης ως “ένα τρομερό πισωγύρισμα” για την ειρήνη και την αποπυρηνικοποίηση.

Δείτε το βίντεο

Σε… κινητικότητα η Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συναντήθηκε εκτάκτως με τον σύμβουλό του σε θέματα ασφαλείας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ματαιώνει τη σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση αυτή επρόκειτο να γίνει στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.Ο Γιουν Γιουνγκ-τσαν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γαλάζιου Οίκου –της Νοτιοκορεατικής προεδρίας– ανέφερε ότι ο Μουν κάλεσε μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Άμυνας, τον προσωπάρχη του και άλλους αξιωματούχους.

Τι προκάλεσε το… άκυρο του Τραμπ

Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» κι οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Βόρεια Κορέα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

«Υπάρχει μια πίσω πόρτα που παραμένει ανοικτή εάν οι Βορειοκορεάτες είναι πρόθυμοι να την περάσουν. Ωστόσο, περιλαμβάνει κάποια αλλαγή στην ρητορική τους… το λιγότερο» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πεντάγωνο: “Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα”

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αύξησε το ήδη υψηλό επίπεδο επιφυλακής ούτε άλλαξε τη στρατιωτική στάση του προς τη Βόρεια Κορέα μετά τη ματαίωση της Συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο επιφυλακής – το επίπεδο επιφυλακής που πάντοτε έχουμε επειδή έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτοι», δήλωσε ο αντιστράτηγος Κένεθ ΜακΚένζι, αξιωματούχος του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη Βόρεια Κορέα.

«Αλλά δεν είναι το ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Είναι το κανονικό επίπεδο επιφυλακής που διατηρούμε», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο είναι «έτοιμο να απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι: «θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις