Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τραμπ: Κυρώσεις στην Τουρκία μαζί με τα… “συγχαρίκια” στον Ερντογάν!

Τραμπ: Κυρώσεις στην Τουρκία μαζί με τα… “συγχαρίκια” στον Ερντογάν!
Reuters (αρχείο)

Την ώρα που γινόταν γνωστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωναν νομοσχέδιο για ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει Τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S – 400.

Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη από τα δύο κόμματα.

Πώς… δεν θα ισχύσουν οι κυρώσεις

Πάντως, ο Πενς στην συνέντευξη Τύπου από την Άγκυρα, στην οποία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην Συρία, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

«Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας», τόνισε ο Πενς. «Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις» μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε.

Η συμφωνία

Όπως φαίνεται, οι…  αμέτρητες απειλές που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… έπιασαν τόπο. “Θα διαλύσω την τουρκική οικονομία αν δεν γίνουν όλα όπως πρέπει” έλεγε και… ξανά έλεγε ο αμερικανός Πρόεδρος με κάθε τρόπο – με αποκορύφωμα την πρωτοφανή επιστολή που είδε χθες το φως της δημοσιότητας – και τελικά υπήρξε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την Συρία!

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μετέβη στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για συνάντηση με τον Ερντογάν. Τι κι αν ήταν… βλοσυροί και αγέλαστοι μπροστά στους φωτογράφους; Η “δουλειά” έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες και την συμφωνία ανακοίνωσε ο Μάικ Πενς σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

“Κατάπαυση πυρός για 120 ώρες και μετά… μόνιμα” ανακοίνωσε ο Πενς

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG, η οποία θα γίνει υπό την “εποπτεία” των ΗΠΑ.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία θα τερματιστεί ολοκληρωτικά όταν η αυτή απόσυρση τελειώσει, όπως δεσμεύτηκε η Τουρκία.

Το “πάγωμα” των εχθροπραξιών χαρακτηρίστηκε “προσωρινό” από τον Πενς, ο οποίος συμπλήρωσε: “Όταν γίνει μόνιμος ο τερματισμός των εχθροπραξιών, ο πρόεδρος Τραμπ θα ακυρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας”.

Δείτε την βαρυσήμαντη ανακοίνωση:

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για “σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία”, έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως “Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν”.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου του Πενς μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, όπως μεταδόθηκε ζωντανά:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις