Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ – Μακρόν: Φιλιά, φτυάρια και οι εντυπωσιακές Μελάνια και Μπριζίτ [pics, vids]

Τραμπ Μακρόν

– Τα είχε… όλα η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του ζεύγους Μακρόν στις ΗΠΑ
– Το θερμό φιλί στον Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο του Λευκού Οίκου
– Το δώρο με την ξεχωριστή σημασία που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του
– Κέρδισε τις εντυπώσεις στο… νήμα από τη Μπριζίτ Μακρόν η Μελάνια Τραμπ
– Η βόλτα με το ελικότερο, το σπίτι του Ουάσινγκτον και όσα δεν είπαν (ακόμα) οι δυο ηγέτες

Απ’ όλα είχε η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ στον Λευκό Οίκο. Εκεί όπου οι οικοδεσπότες Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ ανέλαβαν να ανταποδώσουν τη… χλιδή της δικής τους επίσκεψης στο Παρίσι, το περασμένο καλοκαίρι.

Από την πρώτη στιγμή, η συνάντηση των τεσσάρων είχε πολλά ενδιαφέροντα ενσταντανέ. Από το θερμό φιλί του Μακρόν στον Τραμπ (που έδειξε λίγο αιφνιδιασμένος) έως τα… φτυάρια στον κήπο του Λευκού Οίκου για να φυτευτεί το δώρο του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ένα δώρο με ξεχωριστή σημασία. Εντάξει, δεν είναι και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Είναι μια βελανιδιά που προέρχεται από την περιοχή Belleau Woods, βορειοανατολικά του Παρισιού. Έχει και αυτή τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Εκεί, τον Ιούνιο του 2018 έγινε μια από τις πλέον ιστορικές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί.

Έβγαλαν τα… φτυάρια Τραμπ – Μακρόν

Για να τιμήσει τον Μακρόν και το δώρο του, ο Τραμπ αποφάσισε να φυτέψει το δέντρο στο νότιο μέρος του κήπου του Λευκού Οίκου. Φυσικά, όλα έγιναν μπροστά στις κάμερες. Οι κοστουμαρισμένοι πρόεδροι, με τα φτυάρια ανά χείρας, αναγκάστηκαν να ρίξουν χώμα στη ρίζα του δέντρου. Στις ρίζες της φιλίας τους, ας πούμε.

 

Όλα υπό το βλέμμα της Μελάνια Τραμπ, που φτυάρι στα χέρια της δεν έπιασε. Δεν έκανε καν την κίνηση, όπως την έκανε η Μπριζίτ Μακρόν, όταν… επιχείρησε να πάρει το φτυάρι από τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Καμία κίνηση από τη Μελάνια. Εκείνη απλά παρακολουθούσε, χαμογελούσε και έδινε που και που καμία εντολή. Ως εκεί.

https://youtu.be/GutbttEppG8

Το φιλί στην εξώπορτα

Φυσικά, το ενδιαφέρον είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας έφτασε στο Λευκό Οίκο. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέβηκε και μετά την καθιερωμένη χειραψία “έσκασε” κι ένα φιλί στο μάγουλο του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που μάλλον δεν… περίμενε ο Αμερικανός πρόεδρος. Μετά, φίλησε και τη Μελάνια ο Μακρόν. Όπως άλλωστε και ο Τραμπ φίλησε τη Μπριζίτ.

   

https://youtu.be/krHeRaIQW4E

Μετά, το ζεύγος Μακρόν ξεναγήθηκε στο Λευκό Οίκο. Και φυσικά στο Οβάλ Γραφείο.

Βόλτα με το Marine One

Για να εντυπωσιάσουν τους Μακρόν (σ.σ. το καλοκαίρι το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας είχε παραθέσει δείπνο στους Τραμπ μέσα στον Πύργο του Άιφελ), ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του επέλεξαν να τους κάνουν μια βόλτα στην Ουάσινγκτον. Με το προεδρικό ελικόπτερο Marine One.

https://youtu.be/Q_iWH31FDXk

Τους πήγαν μέχρι το Μάουντ Βέρνον, όπου βρίσκεται το σπίτι του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Και θέα στον ποταμό Ποτόμακ είχαν και την πρωτεύουσα των ΗΠΑ από ψηλά είδαν, και στο κτήμα ξεναγήθηκαν πριν από το ιδιωτικό δείπνο των τεσσάρων.

Φυσικά, πόζαραν για τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Ο δε Εμανουέλ Μακρόν, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, έδωσε μια “γεύση” κι απ’ όσα έγιναν μέσα στο ιστορικό κτίριο.

Η Μελάνια και η Μπριζίτ

Πέρα από τους δυο προέδρους, που στυλιστικά δεν είχαν τίποτα ενδιαφέρον να προσφέρουν (σκουρόχρωμα κοστούμια επέλεξαν και οι δυο, ο Τραμπ με γαλάζια γραβάτα και ο Μακρόν με μια πιο σκούρα, σχεδόν ανθρακί), όλα τα βλέμματα ήταν εστιασμένα στη “μάχη” των δυο Πρώτων Κυριών.

Μελάνια Τραμπ και Μπριζίτ Τρονιέ επέλεξαν το… γινγκ και το γιάνγκ. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ένα ολόμαυρο σύνολο, με φόρεμα πάνω από το γόνατο και ψηλοτάκουνες – Louboutins- μαύρες γόβες. Η Γαλλίδα Πρώτη Κυρία επέλεξε ένα ανοιχτόχρωμο σύνολο. Μπεζ, με μαύρη ζώνη. Φόρεμα πάνω από το γόνατο επίσης και (επίσης) ψηλοτάκουνες μαύρες γόβες.

 

Το πρώτο επίσημο δείπνο

Στον Λευκό Οίκο είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το πρώτο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Τα τραπέζια έχουν ήδη στρωθεί. Το μενού έχει προ πολλού αποφασιστεί. Το παρών αναμένεται να δώσουν σχεδόν 150 καλεσμένοι.

Το δείπνο θα σερβιριστεί σε σερβίτσια από την… εποχή της προεδρίας των Κλίντον και Μπους. Και η αίθουσα θα είναι διακοσμημένη με περισσότερα από 1.200 κλαδιά ανθισμένων κερασιών.

Στα… σοβαρά

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης Μακρόν στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει μόνο το επίσημο δείπνο. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν και τα… σοβαρά θέματα. Κυρίως αυτά στα οποία διαφωνούν. Όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ μετά την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ο Μακρόν, που πολλές φορές έχει… αποθεώσει τον Τραμπ, λέγεται ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει την άποψη του Αμερικανού προέδρου σε πολλά θέματα. Η αρχή θα γίνει από την πρωινή τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Μισή ώρα θα τα πουν τετ α τετ και μετά άλλη μια ώρα μαζί με τους συνεργάτες τους.

Στη διάρκεια του ιδιωτικού δείπνου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Τραμπ συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, «τις δημοσκοπήσεις του προέδρου Τραμπ και την προετοιμασία για τις ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στο Διαδίκτυο και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκαν όμως και σε θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θέλει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία. Και υπογράμμισε ξανά «την πολύ φιλική και προσωπική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης.

Τι… δεν συζήτησαν

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο πιο φλέγον ζήτημα: τι θα γίνει με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ θέλει να αποδεσμευθεί, αν δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.

Αυτό φοβάται η Γαλλία και οι άλλες δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Τις τελευταίες δύο ημέρες η Ρωσία, η Κίνα και η Βρετανία έχουν επαναλάβει ότι επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, επανέλαβε την Κυριακή.

Ωστόσο η γαλλική προεδρία δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι «τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά», καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι «θα σκίσει» τη συμφωνία. Δεν πρέπει να αναμένεται κάποια «διπλωματική πρόοδος» μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το Παρίσι, το οποίο θέλει να προτείνει ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Η κατάσταση είναι επείγουσα διότι στις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία.

Οι δασμοί

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, το Παρίσι ανησυχεί λιγότερο. Την 1η Μαΐου λήγει η προσωρινή εξαίρεση που είχε λάβει η Ε.Ε., όμως η Γαλλία ελπίζει ότι η εξαίρεση αυτή θα γίνει μόνιμη. «Δεν κάνουμε εμπορικό πόλεμο με τους εταίρους μας», εκτίμησε ο Μακρόν την Κυριακή.

Η σημερινή ημέρα θα είναι διπλωματικά φορτισμένη: έπειτα από τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο και μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μακρόν θα γευματίσει με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζον Σάλιβαν, τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μετά, θα παραστεί σε τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Mail και qz.com
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις