Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Τραμπ: Νέες κυρώσεις σε όσους έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ: Νέες κυρώσεις σε όσους έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να εντείνει τις κυρώσεις ενάντια σε άτομα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο οντότητες να υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Ο Τραμπ, πριν από μια συνάντησή του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέταξε τις κινεζικές τράπεζες να σταματήσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με το απομονωμένο κράτος, ενώ επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις θα κόψουν πηγές εσόδων που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει τα οπλικά της συστήματα.

Παράλληλα είπε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν επίσης να πλήξουν τις θαλάσσιες μεταφορές και τα εμπορικά δίκτυα της Πιονγιάνγκ.

Τομείς όπως η υφαντουργία, αλιεία, τεχνολογία πληροφοριών και µεταποιητικές βιοµηχανίες, είναι ανάμεσα σε αυτές που οι ΗΠΑ στοχεύουν να πλήξουν.

Οι νέες κυρώσεις δίνουν τη διακριτική ευχέρεια στο υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε αλλοδαπές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές που σχετίζονται με εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα.

Τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα του διατάγματος στοχεύουν αποκλειστικά μια χώρα, τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν περισσότερες ενέργειες που μπορεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ερώτηση αν ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός με το καθεστώς, ο μεγιστάνας απάντησε: “Γιατί όχι;”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις