Τρίτη, 21 Μαΐ
28oC Αθήνα

Τραμπ: «Ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος του 21ου αιώνα» για την Coco Fusco

Τραμπ

Για πολλούς είναι ο πλέον… εύστοχος χαρακτηρισμός για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η έκθεση και τα αιχμηρά σχόλια για τον Πλανητάρχη.

Είναι εύστοχος ο παραλληλισμός του Ντόναλντ Τραμπ με το Σκιάχτρο (το οποίο δεν είχε εγκέφαλο) στον «Μάγο του Οζ» που κάνουν πολλοί επικριτές του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ; Η νεοϋρκέζα πολυμεσική καλλιτέχνης και συγγραφέας Coco Fusco έχει διαφορετική γνώμη: φιλοτέχνησε, με τη μορφή του Ντόναλντ, γλυπτό του Τενεκεδένιου Ανθρώπου από το ίδιο μιούζικαλ, το βάφτισε «Ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος του 21ου αιώνα» και συμμετέχει με αυτό στην μπιενάλε τέχνης στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας. Το σχόλιο για την ένταση στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις είναι πρόδηλο.

Ο… ιδιαίτερος Τραμπ

«Ο Μάγος του Οζ» του Βίκτορ Φλέμινγκ είναι ένα από τα πλέον διάσημα κινηματογραφικά μιούζικαλ στην ιστορία του Χόλιγουντ. Γυρίστηκε το 1939 και είναι η γνωστότερη και πιο εμπορική μεταφορά του μυθιστορήματος «The Wonredful Wizard of Oz», που έγραψε το 1900 ο Λ. Φρανκ Μπάουμ. Τον ρόλο της Ντόροθι υποδυόταν η Τζούντι Γκάρλαντ και ο Τζακ Χέιλι ήταν ο Χίκορι, ο τενεκεδένιος άνθρωπος.

«”Ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος” στην ταινία “Ο Μάγος του Οζ” δεν έχει καρδιά και χρειάζεται λάδι (σ.σ. για να μην σκουριάζουν οι κλειδώσεις του)» υπογραμμίζει, στο Hyperallergic, η Coco Fusco, αναφερόμενη στην πηγή έμπνευσης για το γλυπτό που φιλοτέχνησε σε συνεργασία με τον Chico MacMartie.

Νωρίτερα, μέσα στο 2019, το γλυπτό είχε παρουσιαστεί στην Art Basel, αλλά τώρα εκτίθεται στη δεύτερη Anren Biennale, η οποία εγκαινιάστηκε στις αρχές του μήνα. Είναι προφανές το ενδιαφέρον των Κινέζων για αυτό το έργο λόγω των κατάστασης πραγμάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. «Νομίζω ότι αυτός είναι πιθανά ο λόγος για τον οποίο η μπιενάλε στη Σετσουάν ήθελε το έργο – δική τους ήταν η ιδέα» εκτιμά η Coco Fusco. «Και στη Βασιλεία (σ.σ. της Ελβετίας) τράβηξε, σε μεγάλο βαθμό, την προσοχή των Κινέζων δημοσιογράφων» προσθέτει.

Η Anren Biennale ολοκληρώνεται στις 12 Φεβρουαρίου του 2020.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις