Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ: Οι δικηγόροι του “πιέζουν” για δημοσιοποίηση στοιχείων από την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές

Τραμπ

Ο δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ οφείλει να καταθέσει μία αναφορά για την πορεία της έρευνας του, μέχρι τον Σεπτέμβριο! Διαφορετικά θα πράξει “όπως ο Κόμεϊ” αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι σα να έχει ανάμειξη στις εκλογές.

“Εάν δεν καταθέσει την αναφορά του μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου ή τα μέσα Σεπτεμβρίου, πράττει ξεκάθαρα όπως ο Κόμεϊ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιουλιάνι.

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε αργότερα ότι δεν εννοούσε απαραίτητα ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνά του για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Από την άλλη μεριά, ο Τζιουλιάνι εξήγησε πως εννοούσε ότι ο Μάλερ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει εάν έχει μάθει κάτι σχετικό με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Τζιουλιάνι σχολίασε περισσότερο την φράση του “όπως ο Κόμεϊ.”

“Ανάμειξη στις εκλογές. Ασχολούμενος με την Χίλαρι τον Ιούλιο, πάλι τον Οκτώβριο, ενώ μετά υπαναχώρησε ως προς την έρευνα ένα Σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές; Απαίσιο,” είπε ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση για την προώθηση του αθλητισμού στον Λευκό Οίκο (White House South Lawn), ενώ η ορχήστρα έπαιζε το “Είμαστε Πρωταθλητές,” με τα παιδιά να ζητωκραυγάζουν στον χώρο της εκδήλωσης.

Η έρευνα που έμεινε στα… συρτάρια του FBI

Τον Ιούλιο του 2016, ο τότε διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση της παραχώρησης μιας συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας ότι θα προτείνει την μη απαγγελία κατηγοριών κατά της (τότε) προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, μετά την διεξαγωγή έρευνας για τις πρακτικές που ακολουθούσε η ίδια, στην διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, την περίοδο που υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η έρευνα είχε αρχίσει μέσα στο 2015.

Ωστόσο, ο ίδιος άνοιξε και πάλι την έρευνα στις 28 Οκτωβρίου, μετά τον εντοπισμό νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το FBI. Δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις 8 Νοεμβρίου του 2016, ο Κόμεϊ δήλωσε ότι τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν άλλαξαν το συμπέρασμα από την έρευνα της προηγούμενης χρονιάς κι έτσι, η έρευνα έκλεισε και πάλι.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι ανεξάρτητα με το αν ο πρόεδρος Τραμπ “θα καταθέσει ή όχι” στον ειδικό ανακριτή, ο Μάλερ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει μια προκαταρκτική αναφορά μέχρι τότε (Σεπτέμβριος). Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα καταθέσει ο πρόεδρος Τραμπ ή όχι.

Το όλο νόημα μήνυμα Τραμπ

Την Τετάρτη (30.05.2018)  ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα προτιμούσε να μην είχε αναθέσει στον Σέσιονς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, επειδή ο Σέσιονς, που ήταν πολιτικός σύμμαχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αυτοεξαιρέθηκε από την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία. “Υπάρχουν πραγματικά καλοί δικηγόροι στην χώρα. Θα μπορούσα να είχα διαλέξει κάποιον άλλο. Κι εύχομαι να το είχα πράξει,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο Τζιουλιάνι είπε επίσης, ότι κατά την άποψή του, ο Σέσιονς είναι ακόμη ικανός για την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, παρά την κριτική που του ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ. “Νομίζω ότι αν δεν ήταν ικανός, θα είχε φύγει,” είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση για το αν ο Τραμπ θα απολύσει τον Μάλερ, ο Τζιουλιάνι απάντησε ότι δεν το νομίζει. “ Ο Μάλερ…, προκαλεί τα δικά του προβλήματα,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις